Koja zemlja ima najviše punjača za električne automobile - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Koja zemlja ima najviše punjača za električne automobile

Polovina svih punjača za električne automobile u EU nalazi se u samo dve zemlje.

Evropsko udruženje proizvođača automobila ACEA istražilo je stanje mreže za punjenje električnih vozila u Evropi. Gde su punjači česti, a gde ih ima samo u tragovima?

Ispostavilo se da se gotovo polovina svih punjača za električne automobile u Evropskoj uniji nalazi u samo dve zemlje: Holandiji i Nemačkoj. Zaključak se sam nameće – stanice za punjenje nisu ravnomerno raspoređene po zemljama EU niti ih, barem trenutno, ima dovoljno.

Evropska unija trenutno ima oko 307.000 punjača. To nije mali broj, ali gotovo sve su u zapadnoj Evropi. Pogotovo u Holandiji i Nemačkoj gde ne morate mnogo da se potrudite kako bi pronašli stanice za punjenje.

Holandija i Nemačka čine manje od 10% ukupne površine EU, ali gotovo polovina svih punjala u Evropi nalazi se u tim zemljama. Holandija ima ubedljivo najviše punjača u celoj Evropi: čak 90.000 jedinica. Sama Holandija ima punjača kao 23 druge zemlje EU zajedno.

Druga polovina svih punjača raspoređena je na ostalih 25 zemalja EU, koje zajedno pokrivaju 90% površine regije. Stoga apsolutno nema ni govora o mreži punjača u celoj Evropi. I to dok EU želi smanjiti emisiju CO2 iz automobila za 55% do 2030.

Prema studiji, do tada će biti potrebno 6,8 miliona javnih punjača kako bi se to postiglo.

Top-5: zemlje sa najviše stanica za punjenje

1. Holandija (90.284)

2. Nemačka (59.410)

3. Francuska (37.128)

4. Švedska (25.197)

5. Italija (23.543)

Danas objavljeno

Prvi električni automobili makedonske proizvodnje se očekuju 2024.

Vanja A

“Ko će plakati za Toyotom Camry? Ne smeta mi što ti automobili nestaju”

Vanja A

Prodaja luksuznih automobila u Rusiji u vrtoglavom padu

Vanja A

Ostavite komentar