Koja tri uslova je Merkelova postavila za odlaganje Bregzita? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Koja tri uslova je Merkelova postavila za odlaganje Bregzita?

Nemačka kancelarka Angela Merkel postavila je tri uslova za odlaganje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, do kojeg će najverovatnije doći.

Obraćajući se nemačkim poslanicima nekoliko sati pre sastanka lidera EU u Briselu, na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o tome da li će Britaniji biti odobren zahtev za odlaganje Bregzita, Merkelova je rekla da Unija ima očekivanja od Londona.

Ona je dodala da bi volela da lideri EU na današnjem sastanku odobre odlaganje Bregzita, ali i obezbede da Bregzit može brzo da se sprovede kada London donese odluku.

Merkelova je naglasila da institucije EU moraju da nastave da funkcionišu nesmetano i da Britanija mora da učestvuje na izborima za Evropski parlament krajem maja.

Ona je dodala da mora i da postoji spremnost Londona na “konstruktivno učestvovanje” u donošenju odluka, prenosi AP.

“Ovo je istorijska odluka. Prvi put jedna zemlja napušta EU. Kako ćemo gledati na ovo pitanje za pet ili deset godina?”, upitala je Merkelova poslanike.

Nemačka kancelarka smatra da bi trebalo produžiti Bregzit za nekoliko meseci, ali ne razvlačiti ceo proces, prenosi Rojters.

“Tako da, ako je Britanija donela svoju odluku, onda do izlaska može odmah da dođe”, poručila je Angela Merkel dodajući da ne smatra da lideri EU neće uspeti da postignu dogovor zbog razlika koje postoje između Francuske i Nemačke.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Kineski matematičari “sahranili” sve strategije protiv koronavirusa: Kada bi mi tako, bilo bi pola miliona

M.

Kovid + HIV = Omikron?

M.

U Srpskoj 40 novozaraženih osoba, 10 preminulo

M.

Ostavite komentar