Koja su pravila korišćenja oružja na filmskim setovima? "Nijedan zakon ili propis nije obavezujuć" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Koja su pravila korišćenja oružja na filmskim setovima? “Nijedan zakon ili propis nije obavezujuć”

Strašni incident koji je rezultirao smrću direktorice fotografije na filmskom setu prošle sedmice ostavio je pitanja vezana za upotrebu vatrenog oružja u industriji zabave. U ovom slučaju odgovornost leži na produkciji i stručnom saradniku za oružje, ali striktnih propisa nema.

Glumac Alek Boldvin je rekao da mu je srce slomljeno nakon što je u četvrtak na snimanju filma pucnjem iz pištolja ubio kinematografkinju Halinu Hačins. Reditelj Džoel Souza, koji je stajao iza Hačins, je lakše povređen.

Pomenuta tragedija podstakla je mnoge da se zapitaju ko je odgovoran za sigurnost oružja na filmskim setovima?

Odgovornost za upotrebu pištolja i drugog oružja leži na upravitelju imovine svake produkcije ili stručnjaku za oružje koji je angažovan kao saradnik na setu.

Oni osiguravaju oružje kada se ne koristi i upućuju glumce na njihovu pravilnu i sigurnu upotrebu. Takođe pune vatreno oružje i proveravaju ga pre i posle svake scene.

Ne postoji konačan skup propisa o upotrebi vatrenog oružja

Prema novinskoj agenciji AP, američka federalna agencija za sigurnost na radnom mestu ne reguliše sigurnost oružja na snimanju, a mnoge države prepuštaju filmskoj industriji da kreira i sledi svoja pravila.

Profesor Dan Leonard s Univerziteta Čapman u Kaliforniji, koji se specijalizovao za propise na snimanjima, za BBC je rekao da je “uglavnom prepušteno industriji da razvije i nadzire smernice… i te smernice, ako se poštuju, mogu omogućiti sigurnu upotrebu vatrenog oružja na snimanju”.

Možda najbliže listi predloženih pravila je spisak koji je objavio Komitet za sigurnost rada u celoj industriji.

Saveti navedeni na listi uključuju preporuke da se sa svim vatrenim oružjem ponaša kao da je napunjeno, zatim se kaže: “Suzdržite se od ciljanja vatrenim oružjem ka sebi ili bilo kome drugom. Nikada ne stavljajte prst na okidač osim ako niste spremni za pucanje. Svako ko je uključen u upotrebu vatrenog oružja mora biti detaljno informisan na sigurnosnom sastanku na setu”.

Takođe, ističe se da samo kvalifikovana osoba sme da puni vatreno oružje te da zaštitne štitove, zaštitu za oči i sluh treba da koriste svi u neposrednoj blizini ili na liniji vatre.

Ali komitet ističe da njegove smernice “nisu obavezujući zakoni ili propisi” i, kako kaže profesor Leonard, čini se da je ovaj sigurnosni dokument poslednji put revidiran 2003. godine.

Filmski studio Warner Bros objavio je sopstvena pravila o oružju, dok Udruženje glumaca ima savete za rukovanje.

Hoće li biti uvedena strožija pravila?

Incidenti poput onog na snimanju filma “Rust” su neverovatno retki, ali su prouzrokovali sve više poziva na zabranu pravog vatrenog oružja na filmskim setovima, a peticija je do ponedjeljka prikupila više od 23.000 potpisa. Glumica Olivija Vajld bila je među onima koji su dali podršku.

Senator iz Kalifornije Dejv Kortez izjavio je u subotu da će podržati nacrt zakona o zabrani municije na filmskim setovima u državi.

Profesor Leonard veruje da je “potrebna strožija primena postojećih politika i veća regulativa, posebno za niskobudžetne vestern filmove”.

On dodaje: “Ovo će spasiti živote. Niko ne bi trebalo da pogine snimajući film.”

Danas objavljeno

Nakon 3 braka, Srpkinja izliječila glumici slomljeno srce

Zeljka

Bredli Kuper napadnut nožem: “Provjeri da li si izboden”

Zeljka

Ridlija Skota nije lako impresionirati, ali Hoakin Finiks “može sve”

Zeljka

Ostavite komentar