Koja su dva tipa mišićne memorije i čemu služe? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Koja su dva tipa mišićne memorije i čemu služe?

Postoje dva tipa mišićne memorije: ona koja pomaže da oporavimo mišiće nakon napornih treninga i ona koja nam omogućava da vozimo bicikl iako na njega nismo sjeli godinama.

PROBLEM

Nakon što ste mjesecima naporno trenirali i štp ste popili velike količine proteinskih šejkova, vaš trud se konačno isplatio – izgledate onako kako ste uvijek sanjali. Ali šta će se dogoditi kada prestanete da trenirate?

Skupljanje mišića je strah svakog vježbača, a istraživanja su pokazala da taj strah nije neopravdan – neka istraživanja su pokazala da se za 14 dana neaktivnosti gubi čak 12 procenata mišićne snage.

Vjerovali u ovaj frapantan podatak ili ne, činjenica je da, ako želite da ostanete zdravi i snažni i izgledate sjajno, ne smijete preskakati treninge.

“Prije mnogo godina mislilo se da, ako jednom mišić atrofira usljed povrede, nikad se više neće oporaviti”, kaže doktor Majkl Kalagan s Univerziteta u Mančeseru. “Smatrali smo da mišić umire i da je to njegov kraj, ali sada znamo da smo sve vrijeme bili u velikoj zabludi”.

IZVOR SNAGE

Za snagu i veličinu mišića najvažnije je čvrsto i stabilno jezgro, koje kontroliše sintezu proteina. Što imate više mišića, to će i protok proteina biti veći.

Prvi efekat treninga na mišiće nije veličina, nego stvaranje jezgra koje izgrađuje mišićno tkivo i čini ga jačim i fleksibilnijim. Mišići su daleko veća struktura, tako da treba da budete strpljivi i ostanete uporni iako rezultati stižu sporo.

AKO STE (PONOVO) NA POČETKU…

Istraživači Univerziteta u Oslu utvrdili su da novostečena jezgra koja se zadržavaju tokom mišićne atrofije, uzrokovane neaktivnošću. Stručnjaci se još ne slažu u tome koliko dugo takva jezgra ostaju neutralna. Neki misle da je to period od tri mjeseca, dok drugi smatraju da jezgra nikad ne nestaju, jer otpor prema treningu indukuje stalne fizičke promjene na mišićnim vlaknima.

Zato je trening lakši popunjenijim osobama nego mršavijima. Kada su treninzi postojani, i mišići će biti spremniji da rastu zbog početne faze stvaranja jezgra.

Još jedna važna činjenica je, da ukoliko ste potpuno van forme, mogući vremenski raspon u kojem ćete imati korist od mišićne memorije je oko dva mjeseca.

KAKO FUNKCIONIŠE?

Mišićna vlakna tipa 1 dominiraju kako starimo, dok su mišićna vlakna tipa 2 (“brzogrčeća”) jača i dominantnija dok smo mlađi. Izgradnja mišića je sve teža sa godinama, dok je samo održavanje lakše.

Kada se konačno vratite u teretanu, aktivira se mišićna memorija druge grupe mišića i ubrzo ćete se vratiti u formu. Riječ je o nesvjesnom procesu koji podrazumijeva određenu vrstu kretanja, na koju se mišići privikavaju. Magazin European Journal of Applied Physiology otkriva da trening popravlja vašu kordinaciju u različitim mišićnim grupama, pomažući vašem tijelu da zapamti određene mišićne pokrete. Mehanizmi ovog tipa memorije još uvijek nisu u potpunosti utvrđeni. Međutim, ono što je poznato da zahvaljujući njoj mišić ne samo što pamti pokrete već ne zaboravlja ni kako daponovo ojača nakon neke povrede ili perioda neaktivnosti.

SVE JE U NAŠOJ GLAVI

Ovo pamćenje pokreta ne dolazi iz samih mišića, već iz glave, smatraju naučnici. Oni su uskladišteni u mozgu, koji kodira informacije i bilježi različite pokrete – bili oni dobri ili loši po nas. On ih čuva u dugoročnoj memoriji, a kada se tijelo priprema da ponovi određene pokrete, mozak mišićima šalje naređenje u vidu impulsa. Propriopceptori potom primaju taj impuls i dobijaju informaciju o pokretu – sjećaju se.

Kako se “zalihe memorije” grade? Ponavljanjem, ponavljanjem, ponavljanjem.

Naučnici smatraju da je 10.000 magičan broj koji treba dostići. Usuđujemo li se da počnemo?

Foto: Shutterstock

Mens Health

Danas objavljeno

Kuvani sajder, idealan napitak za hladne večeri

Vanja A

Trikovi za čuvanje krompira – da ne proklija i ne trune mjesecima

Vanja A

Tjestenina sa brokulom

Vanja A

Ostavite komentar