22. Aprila 2021.

Koja je normalna temperatura tijela?

Big Portal

Činjenice o groznici su mnogo komplikovanije od opšte prihvaćenih podataka iz studije urađene davne 1868. godine. Evo i zašto:

– Ne postoji brojka za normalnu temperaturu. Zašto?

-Zato što je za žene karakteristična viša temperatura nego za muškarce.

– Zato što je normalna temperatura za decu viša nego za odrasle.

– Različita je zavisno o dobu dana pa je najniža ujutru.

– Žene su dodatno toplije u trudnoći i u periodu ovulacije.

Temperatura 37,2 ujutru nije nenormalna, a može biti potpuno normalna u 16 sati. To je zaključeno na osnovu 11.458 temperaturnih listi jedne bolnice koje su korišćene u istraživanju aplikacije za Ajfon nazvane “Feverprints”.

Stari standard

Studija koja je objavljena onlajn u časopisu “Generalna medicina”, odbacuje stari standard za normalnu temperaturu tela od 36,6 stepeni. Stručnjaci su u toj studiji zaključili da je normalna temperatura odraslih tokom dana 37,2, a koristili su rezultate 329 zdravih odraslih osoba.

Utvrdili su i da groznica u proseku počinje kad je veća od te cifre, kao i da telesnu temperaturu treba posmatrati kao fleksibilnu cifru u kontekstu starosne dobi, pola, doba dana.

Ova studija nije prva koja se vraća na definiciju normalne telesne temperature, ali je teško srušiti broj 36,6, koji ostaje na glavnim medicinskim stranama. Tu je gornji prag “normalne” temperature 37,7. Neki lekari se zalažu da se, osim ako je temperatura viša od 39 sa 4, ona ni ne spušta, jer će telo pokušavati da je zadrži šta god da radite. Treba naći uzrok infekcije i boriti se protiv njega.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare