24. Juna 2021.

Koja hrana hladi, a koja grije – šta jesti kada napolju upeče

Big Portal

Visoke temperature se lakše podnose kada nema mnogo vlage, što ovih dana nije slučaj. To dovodi do obilnog znojenja i gubitka minerala, poput kalijuma i natrijuma. Njih je najbolje nadoknaditi putem mineralne vode, savetuje dr Veroslava Stanković, dodajući da ne bi trebalo piti hladnu vodu jer se time postiže kontra efekat i povećava telesna temperatura.

Visoke temperature se lakše podnose kada nema mnogo vlage, što ovih dana nije slučaj.

To dovodi do obilnog znojenja i gubitka minerala, poput kalijuma i natrijuma. Njih je najbolje nadoknaditi putem mineralne vode, savetuje dr Veroslava Stanković, dodajući da ne bi trebalo piti hladnu vodu jer se time postiže kontra efekat i povećava telesna temperatura. Što se hrane tiče, najbolje je jesti povrće i voće. Povrće u obliku salata, preliveno maslinovim uljem i posoljeno. U ovom periodu obavezno je unositi malo slaniju hranu, koja će zadržavati nešto vode u organizmu i nadoknađivati gubitak natrijuma kroz znojenje.

Prirodno je da tokom letnjih meseci i visokih temperatura unosimo više vode – oko 2 do 2 i po litra dnevno. Osobe koje imaju problem sa visokim pritiskom treba da budu oprezne što se unošenja tečnosti tiče.

Naročito se preporučuju supe, domaće ili gotove, iz kesice, koje će osim tečnosti nadoknaditi i gubitak minerala.

Ukratko, voda, supe i povrće, poput krastavaca i lubenica, prave su namirnice za ovako visoke temperature.

Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati, što zbog velike količine šećera, što zbog diuretskog dejstva.

Treba izbegavati i meso, posebno pohovano i prženo. Za njegovo varenje potrebna je velika količina energije, čije stvaranje dodatno povećava temperaturu organizma.

Omiljena letnja poslastica, sladoled, dobra je za rashlađivanje, ali treba birati voćne i na bazi vode, a mlečne i čokoladne izbegavati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare