20. Januara 2021.

Koja čet aplikacija je najbolja za vas?

Big Portal

Naravno, podaci su najveća vrijednost mnogih kompanija, koje zapravo moderiraju ponudu i upravljaju svojim poslovima. Tako je i u ovom slučaju – podaci su ti koji su izazvali do sada neviđene migracije korisnika s jedne aplikacije za dopisivanje, na neku drugu, prenosi b92.

Dobro je znati da kompanija Facebook u svom vlasništvu, osim istoimene društvene mreže i Instagrama, ima i WhatsApp, aplikaciju za ćaskanje. Ono što Facebook želi, jeste da objedini sve te podatke koje korisnici daju koristeći te aplikacije.

U namjeri da sve svoje platforme dodatno povežu, odlučili su da se odreknu svih onih koji na to ne pristanu. Tako su zapravo korisnicima WhatsAppa saopštili da, ukoliko ne žele da pristanu na nove uslove, mogu da se “pozdrave” sa aplikacijom.

Upravo je taj ultimatum dodatno razbjesnio korisnike, pa je zato i usledio masovni egzodus sa WhatsAppa na alternativne čet aplikacije poput Signala i Telegrama.

Građani članica EU i Velike Britanije, zahvaljujući EU regulativi, delom su za sada ipak pošteđeni te komplikacije i, kako je saopšteno, njihovi podaci sa WhatsAppa neće se integrisati u Facebook, mada će i oni morati da pristanu na nove uslove i ažuriranja.

Facebook objedinjavanje podataka objašnjava boljim korisničkim iskustvom. Naime, time bi “poboljšao” personalizovanu ponudu oglasa koja se već događa. Ako koristite Facebook, već ste navikli da vam iskaču oglasi koji su povezani sa vašim pretraživanjima i interesima koje ste iskazali klikovima na toj platformi.

Osim ovoga, ako nešto kupite koristeći Facebook, prodavac bi mogao da vas nađe i na WhatsApp aplikaciji. Razgovori ostaju enkriptovani, što znači da sadržaj ne bi upao u kategoriju prikupljanja podataka, ali svakako bi se znalo sa kim i koliko dugo pričate.

Istina, većina tih podataka i nije nepoznata, ali ovako bi vašim pristankom bila i dodatno eksploatisana. Mnogi nemaju ništa protiv činjenice da se platforme poput Facebooka na neki način sve više “brinu” o njima, drugi pak zaziru od bilo kojeg oblika dijeljenja ličnih podataka.

Evropljani su, prema svim istraživanjima, najosetljiviji kad je reč o privatnosti. Koja je alternativa? Ilon Musk predložio je Signal, a mnogi su odabrali i Telegram.

Signal je, na primjer, “open source”, što znači da svi mogu da vide kod i način funkcionisanja i samim tim da ukažu na potencijalnu ranjivost sistema, a dodatno i neprofitne organizacije.

Telegram je, ističu stručnjaci, manje siguran, jer svoju enkripciju razvija sam, te su se u tome pokazali i određeni propusti, iako je i dalje sigurniji od WhatsAppa jer ne deli podatke sa Facebookom. Enkriptuje razgovore u delu “tajnih razgovora”, dok je Signalu ta enkripcija osnovno podešavanje.

Podjsetimo, kada su 7. januara najavljene promene politike privatnosti, Telegram je preuzelo gotovo 1,7 miliona korisnika, a Signal 1,2 miliona. Istovremeno je, do tada dominantni WhatsApp, imao samo 1,3 miliona preuzimanja.

Rakuten Viber, takođe čet aplikacija, odmah nakon objave novih uslova WhatsAppa, ponudio se kao alternativni izbor, kritikujući ovu promenu pravila privatnosti.

Da sumiramo – ako želite bolje korisničko iskustvo i jednostavnije dijeljenje linkova i ostalih podataka, a pri tom vas ne zabrinjava privatnost niti ko sve ima vaš broj telefona, nemate nikakve brige oko WhatsAppa.

S druge strane, ako želite da budete što više nevidljivi na mrežama, odaberite neku alternativnu čet aplikaciju. Potpuna je privatnost nemoguća, ali vidljivost se donekle može kontrolisati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare