29. Oktobra 2021.

Koja biljka pomaže u liječenju raka? Naučnici su otkrili

Big Portal

Nalazi su objavljeni u časopisu Journal of Essential Oil Research, gde se može videti da su naučnici utvrdili četiri kemotipa u Lippia alba.

Jedan je bio bogat karvonom, drugi piperitonom, treći tagetenonom, a četvrti citralom. Istraživačica Natalia Ortiz u intervjuu za Efe objasnila je da je naučni tim uzeo listove biljke, obradio ih i otkrio da je geraniol jedan od najzastupljenijih u ulju juanilame, bogat citralom i da se vrlo verovatno suočava sa ćelijama tumora.

“Kad smo pregledali, komponenta koja je najviše zanimala bio je geraniol jer je pokazao da u jednom od ulja (citral) zauzima 20 odsto. To znači da je bio jedan od najzastupljenijih, a postoje i dokazi da je geraniol povezan s njegovim antitumorskim učinkom’, rekla je Ortiz.

Lekarka je navela da su u laboratorijskim testovima mogli da primete da geraniol deluje “vrlo dobro” protiv ćelija raka dojke i želuca. Stoga su s potonjim nastavili dalje da istražuju.

Lippia alba je popularno poznata kao juanilama i koristi se u zbog svojih lekovitih svojstava. U Španiji i Kostariki sprovedena su različita istraživanja o njenoj dobrobiti u slučajevima kolitisa i gastritisa. Međutim, biljka nema svuda ista svojstva jer će zavisiti od klime i geohemijskih uslova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare