Koha: Njemačka traži da Priština ukine takse - BIGportal.ba
Region Vijesti

Koha: Njemačka traži da Priština ukine takse

Njemačka se pridružila pritiscima SAD i EU na Prištinu da ukine sto odsto uvećane sankcije nametnute na prizvode iz Srbije i BiH, piše danas prištinska Koha, nakon razgovora dvojice ključnih savjetnika njemačke kancelarke Angele Merkel sa kosovskim političkim i institucionalnim predstavnicima.

Pozivajući se na svoje izvore, prištinski dnevnik piše da su njemački zvaničnici na jučeašnjem sastanku sa Hašimom Tačijem i Ramusem Haradinajem ponovili stavove Berlina da nametnute tekse ometaju nastavak dijaloga zahtijevajući da ih prištinska vlada suspenduje.

Savjetnici njemačke kanelarke, Jan Heker i Matijas Litenberg sastali su se juče u Prištini sa Tačijem, Haradinajem i zamjenikom premijera Eneverom Hodžajem, a pitanje suspenzije nametnutih taksi bila je glavna tema razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija, piše list.

Sagovornik Kohe, koji je, kako se navodi, želio da ostane anoniman, rekao je da je stav Njemačke u pogledu postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine nepromijenjen – zvanični Berlin je, kažu protiv promjene granica Kosova.

Inače, posjeti njemačkih zvaničnika Priština prethodila je posjeta visokog predstavnika SAD Dejvida Hejla, koji je takođe insistirao na ukidanju taksi za robu iz Srbije i BiH.

Nema zvaničnih informacija o tome šta je bila tema razgovora sa njemačkim zvaničnima, a Haradinaj je na svom fejsbuk profilu napisao da je su pričali o dijalogu, unutrašnjoj konsolidaciji Kosova i evroatlantskom putu Prištine.

S druge strane piše da politički analitičari u Prištini kažu da se Haradinaj suočava sa stalnim pritiskom SAD da suspenduje nametnute takse, dok Njemačka i Velika Britanija uvećane takse “tiho podržavaju”, piše Zeri.

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar