Koha ditore: Haradinaj se vraća sukobima sa zvaničnicima EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Koha ditore: Haradinaj se vraća sukobima sa zvaničnicima EU

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj se na treću godišnjicu od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju vratio sukobljavanjima sa zvaničnicima Evropske unije, prenosi Koha ditore.

To se dogodilo kada je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova na sastanku o ostvarivanju sporazuma pomenula zahtjev za ukidanje takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, navodi Koha.

Haradinaj se nije obratio Apostolovoj, već je govorio o visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini koju je, kao i ranije, optužio da je dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom oštetila time ,što je prihvatila da se u njemu može razgovarati i o granicama, što je nanijelo štetu i ugovorne odnose između Kosova i EU.

Apostolova je pozvala institucije da se “prizovu pameti” i da pokažu više angažovanja za ostvarivanje zadataka iz Sproazuma, piše Koha ditore.

– Na žalost ,ima odluka koje su suprotne obavezama iz Sporazuma. To je taksa na proizvode iz Srbije i BiH. Kao što smo izjavljivali, taksa od 100 odsto nije samo gaženje CEFTA, već je i protiv duha Sporazuma – istakla je Apostolova.

Ona je pomenula i druge posljedice održavanja na snazi takse od 100 odsto.

– Oslabiće i konkurentnost i učiniće Kosovo manje atraktivnom za investicije. Svaka trgovinska barijera je protiv duha Sporazuma o pridruživanju – upozorila je Apostolova.

Haradinaj je na to reagovao tako što je rekao da nije htio da govori koje su teškoće u ostvarivanju tog sporazuma.

– Nismo mogli da postignemo sve, jer nam je teškoće stvarala Mogerini. Ona nam je izazvala političke traume zbog diskusija o teritoriji – rekao je Haradinaj i odbio je da prihvati da su odluke koje je donijela Priština, prije svega, takse razlog za prekid dijaloga.

Danas objavljeno

Dodik: Јasno sam rekao da BiH nema saglasnost za put u NATO

M.

Naređena evakuacija nakon eksplozije u Čačku

M.

Eksplozije u Moskvi

M.

Ostavite komentar