5. Marta 2020.

Koenigsegg Gemera je “porodični” hipersportski automobil sa 1.700 “konja”

Big Portal

S obzirom da je ženevski auto-salon otkazan, Koenigsegg je predstavio novi model online, a prezentacija je održana na štandu ovog proizvođača u Ženevi, bez prisustva novinara i publike.

Iako je novi model zadržao neke stilske elemente karakteristične za prethodne hipersportske automobile ovog brenda, reč je o jednom potpuno drugačijem vozilu u odnosu na ono što smo navikli da nam prezentuje Koenigsegg.

Foto: Koenigsegg promo

Gemera je prvi četvorosed ove iz kompanije, a Koenigsegg ga naziva “Mega-GT” automobilom.

Uprkos dužoj karoseriji kako bi se unutra smestile 4 osobe, kompromisa je malo, pa su tako, recimo, zadržana specifična vrata koja se otvaraju nagore kao kod Koenigsegg dvoseda.

Foto: Koenigsegg promo

Prostora za smeštaj 4 putnika u kabini ima sasvim dovoljno s obzirom da je međuosovinsko rastojanje 3 metara.

Unutrašnjost nije potpuno spartanska, kao kod nekih klasičnih supersportskih automobila, već putnici mogu da uživaju u raznim blagodetima, kao što su multimedijalni sistem sa ekranima i napred i pozadi, WiFi internet, premijum audio sistem sa 11 zvučnika, Apple CarPlay opcija za povezivanje smartfona, trozonski klima-uređaj…

Foto: Koenigsegg promo

Umesto klasičnih spoljnih retrovizora sa ogledalima, tu su dve kamere sa kojih se slike prikazuju na dva digitalna displeja u prednjim uglovima kokpita.

Foto: Koenigsegg promo

Gemera dobija snagu od plug-in hibridnog pogonskog sistema od čak 1.700 konjskih snaga i 3.500 Nm maksimalnog obrtnog momenta!

Interesantno je da je u srcu sistema twin-turbo 2.0-litarski trocilindarski benzinski motor, kome pomažu 3 elektromotora. Trocilindraš isporučuje ipresivnih 600 KS i 600 Nm, o preostalih 1.100 KS generišu električni motori.

Foto: Koenigsegg promo

Performanse ovog automobila su takođe zadivljujuće. Gemera ubrzava do stotke za samo 1,9 sekundi, a maksimalna brzina je preko 400 km/h.

Ako se kreće samo uz pomoć elektromotora, auto može da razvije do 300 km/h i da pređe nekih 50-ak km pre nego što se potroši električna energija uskladištena u pogonskoj bateriji.

Foto: Koenigsegg promo

Pored pogona na sva 4 točka, Koenigsegg Gemera ima i sistem upravljanja na 4 točka, što automobilu dodatno pomaže da savlada krivine pri velikim brzinama.

Koenigsegg planira ograničenu seriju od 300 vozila, a početna cene iznosiće oko milion dolara.

Pogledajte video-premijeru ovog izuzetnog automobila (prezentacija Gemere počinje oko 8 minuta snimka) :

b92.net

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare