14. Maja 2020.

Kod slijepog miša pronađen još jedan soj koronavirusa

Big Portal

Naučnici su u najnovijem istraživanju podržali ovu hipotezu pronalaskom još jedne vrste koronavirusa kod slepog miša i uočavanjem specifičnih mutacija koje umeću genetski materijal u virusni genom, piše australijski magazin “Sajens alert”.

Takve mutacije, kako se navodi, pokazuju da ovakve promene u genomu, gde dolazi do evolucije virusa, vrlo lako mogu nastati prirodnim putem.

“Od kada se pojavio kovid 19, postojale su razne spekulacije o tome da je taj virus stvoren u laboratoriji”, rekao je mikrobiolog Vajfeng Ši sa univerziteta Šandong first medikal.

“Konkretno, neki su kazali kako umeci na S1/S2 deluju vrlo neobično i da se možda radi o laboratorijskoj manipulaciji. Naš rad vrlo jasno pokazuje kako se ovakve promene odvijaju u divljini, prirodnim putem”, rekao je on.

Novootkriveni soj koronavirusa, koji je tim nazvao RmYN02, identifikovan je u drugoj polovini 2019. godine tokom analize 302 uzorka uzeta s 227 slepih miševa koji žive u provinciji Junan u Kini, a naučnici su nakon proučavanja uzoraka otkrili dva gotovo kompletna nova genoma koronavirusa.

RmYN01 se slabo podudarao s koronavirusom koji je uzrok trenutne pandemije, ali to nije bio slučaj sa RmYN02, koji 93,3 odsto svog genoma deli s virusom SARS-CoV-2.

Što se tiče procesa umetanja, RmYN02 sadrži umetke aminokiselina na mestu na kom se sastaju dve podjedinice, S1 i S2. SARS-CoV-2 takođe ima umetke na S1 i S2. Mada se ne radi o istim aminokiselinama, ovi umeci pokazuju da do procesa umetanja može doći prirodnim putem.

Uprkos mnogim sličnostima ova dva koronavirusa, ne znači da je RmYN02 direktni predak koronavirusa koji je uzrokovao trenutnu globalnu pandemiju, posebno ako se uzme u obzir da se u važnom genu za vezivanje receptora podudaraju u samo 61,3 odsto.

Međutim, pronalaženje novih genoma koronavirusa i dalje je vrlo važno, jer može otkriti kako se virus SARS-CoV-2 razvio u ono što je danas, prenosi portal Indeks.

“Naša studija je ponovo potvrdila da su slepi miševi, posebno oni roda Rhinolophidae važni prirodni rezervoari koronavirusa i da se u njima nalaze, koliko nam je do sada poznato, najbliži rođaci virusa SARS-CoV-2”, rekli su naučnici.

Do sada je virusu koji je razlog pandemije najsličniji koronavirus RaTG13, takođe pronađen kod slepog miša, s kojim se podudara u 96,1 odsto RNK.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare