2. Januara 2022.

Kod pretjeranog konzumiranja alkohola glavobolja nije jedina posljedica

Big Portal

Ono što ćete sami primetiti biće verovatno glavobolja, malo mučnine i  osećaj umora dan, dva nakon zabave, ali ne smemo da zaboravimo na dugoročne posledice čestog konzumiranja alkohola.

Dehidrirana i problematična koža

Alkohol utiče na svaki organ, od pankreasa i jetre, do kože, što može da rezultira značajnim oštećenjima. Lu Somer, koji vodi kliničku praksu u “Cosmex Clinic”, vodećoj klinici za pomlađivanje kože u Kembridžu, kaže da je prvi uticaj alkohola na kožu upravo dehidratacija.

“Ako uporedite kožu 35-godišnjakinje koja je pila sa ženom istih godina koja ne konzumira alkohol, primetićete značajnu razliku. Ona koja pije alkohol imaće više bora zbog oštećenja, pa će neminovno izgledati starije”, kaže on.

Da doskočite tom problemu, on preporučuje umerenost u konzumiranju alkohola, i korišćenje hidratantnih krema i sredstava za čišćenje kože bez alkohola, koji isušuje, a sa sastojcima koji hidriraju kožu.

“Nepravilno uklanjanje šminke može da pogorša problem – važno je dobro očistiti kožu, kako ostaci šminke ne bi zapušili pore”, dodaje Somer.

I Hagen Šumaher, konsultant za plastičnu hirurgiju u “Adore Life” kaže da tokom praznika kada konzumiramo više alkohola trebalo bi povećati unos vode, kako bismo hidrirali telo, a time i kožu.

“Alkohol je poznat kao diuretik i podstiče gubitak tečnosti. To će dovesti i do pada elektrolita u telu, što može da doprinese ojećaju suvoće kože. Ne samo da će konzumiranje većih količina vode pomoći telu da izbaci toksine, već će pomoći i u hidrataciji kože i dati joj više elastičnosti. Takođe može pomoći u smanjenju pojave sitnih bora, jer pomaže zatezanju kože i održavanju potrebnog nivoa kolagena u njoj”,  objašnjava Šumaher.

S alkoholom se gojite

Kalorije unete alkoholom su nešto o čemu većina ljudi ne razmišlja, pa čak ni kad pokušavaju da ostanu u formi, ili skinu kilograme. Važno je imati na umu da alkohol sadrži mnogo kalorija, pa može doći do povećanja kilograma ako preterujete za vreme praznika.

Dr Šarlot Norton iz Klinike za mršavljenje kaže kako alkohol ne obezbeđuje telu nikakve vredne nutritivne sastojke, već predstavlja samo prazne kalorije.

“Budući da je sadržaj šećera u pićima, pa čak i u vinu, neverovatno visok, zapravo možete očekivati da ćete dobiti koji kilogram”, kaže dr Norton.

Osim toga, alkohol utiče i na naš mozak pa može da uprozrokuje prejedanje i loš izbor hrane. Kad ste pod uticajem alkohola i ogladnite, na brzinu ćete posegnuti za nečim jednostavnim i brzim, što obično nije ništa drugo osim mnogo praznih kalorija.

Vodi nedostatku dopamina

Neurotransmiteri su molekule koje prenose poruke iz mozga u druge delove tela. Dopamin, koji se obično naziva “hormon sreće”, jedan je od najznačajnijih.

Dobra vest je da kad pijemo alkohol, telo proizvodi više dopamina. Taj hormon tada putuje prema centru za nagrađivanje u mozgu, što rezultira dobrim raspoloženjem i željom da se radi više onoga što stvara taj osećaj. Dakle, tera vas da uzmete novu čašu alkohola. Tako se ubrzo mogu javiti negativne strane ovog osećaja, piše Daily Record, prenosi 24sata.hr

“Dugoročno, telo se navikava na porast dopamina koji donosi alkohol i počinje da proizvodi manje dopamina. To implicira da, ako vam konzumiranje alkohola postane navika, može se razviti nedostatak dopamina, što može dovesti do depresije. Tužna je istina da alkohol ima destruktivan efekat na mentalno zdravlje, ostavljajući dugotrajne posledice, koje mogu da traju danima, nedeljama i mesecima”, kaže dr Martin Kinsela i objašnjava:

“Smanjenje nivoa hormona “dobrog’ osjećaja”, među kojima su dopamin i serotonin, neretko može da podstakne simptome anksioznosti i depresije”.

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare