Kod migranata pronađeno oružje, obilježja OVK - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Kod migranata pronađeno oružje, obilježja OVK

Šest migranata je u bolnici posle pucnjave u Horgošu, a više od 1.000 je prebačeno u prihvatne centre, kaže za RTS pomoćnik direktora policije pukovnik Dragan Vasiljević. Policija je pronašla automatsko oružje, pištolje, municiju, a kod nekih su pronađena i obeležja takozvane OVK, dodaje Vasiljević. U prihvatni centar u Preševu sinoć i tokom noći stigla je grupa od 620 migranata sa severa zemlje, javlja dopisnik RTS-a.

Nakon pucnjave i sukoba dve grupe migranata u centru Horgoša, više od 1.000 je prebačeno u prihvatne centre, kaže za RTS pomoćnik direktora policije pukovnik Dragan Vasiljević.

“U četvrtak popodne, prijavljena je pucnjava, odnosno oružani sukob između grupa krijumčara ilegalnih migranata. Policija je odmah na to reagovala. Šest lica su se javila u opštu bolnicu sa povredama. Nalaze se pod policijskim nadzorom. Policija preduzima intenzivne mere na pronalaženju izvršilaca krivičnog dela”, kaže Vasiljević.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o državljanima Avganistana i Maroka.

Prilikom pretrage terena, policija je pronašla određenu količinu oružja i municije koja se nalazila kod njih. “Radi se o automatskom oružju, o pištoljima, određenoj količini municije”, dodaje pomoćnik direktora policije.

“Kod određenog broja lica, na garderobi su pronađena obeležja OVK, na kapama, šalovima, kačketima”, ističe Vasiljević.
Akcija i dalje traje u celoj zemlji

Akcija MUP-a po ovom pitanju, napominje, i dalje traje na teritoriji cele Srbije, dok je po nalogu ministra unutrašnjih poslova pojačano prisustvo policije u svim delovima zemlje.

Migranata ima najviše u zonama graničnog pojasa na teritoriji policijskih uprava Subotica, Kikinda, Sombor, Vranje, Pirot, ali su prisutni i u drugim delovima zemlje.

U narednom periodu, kaže Vasiljević, ne očekuje se veći priliva migranata, koji je ove godine u odnosu na prethodnu godinu znatno veći.

“Po nalogu ministra, u četvrtak je formirana i nova radna grupa koja se bavi bezbednosnim pitanjima, posebno prema teritoriji Mađarske, Severne Makedonije i Bugarske, u kojoj su uključeni pripadnici Uprave granične policije, Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Uprave policije, SAJ-a i policijskih uprava, kao i SUK-a”, rekao je Vasiljević.

Pomoćnik direktora policije pozvao je građane da u svakoj situaciji, u kojoj sami procene da im je sumnjivo ponašanje migranata, odmah pozovu najbližu policijsku stanicu ili se obrate najbližem policijskom službeniku.

“Uveravam građane da mogu biti potpuno spokojni. Policija u potpunosti obezbeđuje red i mir svakog građanina”, poručuje Vasiljević
U Preševo stiglo 620 migranata sa severa zemlje

U prihvatnom centru u Preševu trenutno je smešteno 1.100 migranata, a sinoć i tokom noći stigla je grupa od 620 migranata, sa severa zemlje, javlja dopisnik RTS-a.

U Bujanovcu je smešteno 83, a u Bosilegradu 27 migranata.

I dalje najviše stižu preko Severne Makedonije, nešto manje preko Bugarske i Crne Gore.

Priliv migranata u Pčinjskom okrugu je pre dva meseca bio pojačan, dolazilo je i po 150, ali je poslednjih desetak dana taj priliv manji, oko pedeset migranata dnevno.

I dalje najviše dolaze iz Sirije i Avganistana, ali iz drugih zemalja.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u 13 prihvatnih centara u Srbiji je smešteno oko 3.665 migranata.

(RTS/ foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović)

Danas objavljeno

Novi napad Albanaca: Srpski mladić na KiM izboden nožem

Vanja A

Norveški “Nasmasi” nemoćni pod naletom ruske avijacije

Vanja A

Okružno tužilaštvo: Govor imama Mahića – podsticanje nasilja i mržnje

Vanja A

Ostavite komentar