10. Januara 2022.

Kočije, gatanje iz dlana i kugle, ples: Najveći romski festival privlači sve više turista

Big Portal

Naime, u mestu Kumbria svakog jula okupi se oko 10.000 Roma i škotskih ili irskih putnika sa svojim karavanama i konjima. Ovde dolaze na godišnji sajam konja koji se danas smatra najvećim romskim sajmom u Evropi.

Veruje se kako su koreni ovog sajma formirani već u 17. veku, tako da je reč o zaista staroj tradiciji. Zbog toga su se mnogi zabrinuli kada je svetom zavladala pandemija koronavirusa zbog koje je sajam otkazan tek drugi put u svojoj istoriji.

Premda je 2020. godine službeno otkazan, okupilo se šest pripadnika u skladu s praznoverjem da će sajam odumreti ako se ne održi. Ove je pak godine samo pomeren datum i sajam je održan nekoliko nedelja kasnije nego inače. Došlo je manje gostiju nego inače, no atmosfera je ocenjena kao pozitivna i optimistična.

Foto: Profimedia

U skladu s romskim običajima, ceo događaj odvija se organizovano – ali spontano. Službeno nema organizatora, ali samoprozvane starešine srede s gradskim vlastima ono osnovno: dozvole, javne wc-e, prostore za sajam i konje…

Foto: Profimedia

Možete zamisliti kako izgledaju ova slikovita okupljanja, te tačno pretpostaviti da su s godinama privukla i velik broj turista. Osim sajma konja, ovde možete da zavirite u šatore gde će vam gatare gatati iz staklene kugle ili dlana, te obaviti šoping na lokalnom buvljaku.

Ceo grad tih dana oživi na drugačiji način, a oni koji nisu spremni za avanturu kampovanja ili spavanja u kočiji, sigurno će se dobro snaći i u obližnjim hotelima. Diskriminacije nema i svi su dobrodošli – kako god da su došli.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare