17. Augusta 2020.

“Kočićev zbor” počinje izložbom fotografija o piscu i njegovoj porodici

Big Portal

Izložba će biti otvorena u 20 časova u Parku “Petar Kočić”, a kako ističe autor – prikazuje Kočića, njegovu suprugu Milku, njihovu djecu i unučad, od početaka, pa sve do smrti piščeve udovice 1966. godine.

Dodaje da će javnost imati priliku da na 14 velikih panoa vidi svih sedam Kočićevih fotografija, a, po prvi put, i neke fotografije njegove  porodice, među kojima su i tri fotografije Kočićevog sina Slobodana.

“Lajt motiv izložbe je ruža, koju je Petar poklonio Milki pri prvom susretu 1899. godine. Tu ružu je Milka preko 60 godina čuvala u spomenaru i sa njom se fotografisala pred kraj života”, ističe Pejašinović.

Inače, ovogodišnja manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, zbog aktuelne epidemiloške situacije – u periodu od 24. do 30. avgusta biće obilježena nizom, manjih, kulturnih događaja, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora.

Tako će 25. avgusta, takođe u parku, u 20.00 časova, biti organizovano “Veče besjedništva”, na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za 26. avgust u Muzeju RS, sa početkom u 19.30 časova, planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita “Tragovi”, autora Sanje Bajić. Iste večeri, u 20.00 časova, u Parku “Petar Kočić” biće održano “Veče satire”, u organizaciji Udruženja književnika RS.

Za 27. avgust, u 11.00 časova, u Stričićima najavljeno je otvaranje uređene kuće Petra Kočića, a istog dana, u 20.00 časova u Parku “Petar Kočić” planirano je “Veče drame”. Takođe, 27. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u MZ Stričići i na grob Petra Kočića u Beogradu.

Prema utvrđenom programu, 28. avgusta, u 20.00 časova u Parku “Petar Kočić” biće uručena nagrada “Zmijanjče”, koja je ove godine pripala učenici OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” Jani Brkić.

U subotu, 29. avgusta, gradonačelnik Igor Radojičić svečano će uručiti “Kočićevu nagradu” književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana u 20.00 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.

Usljed aktuelnih ograničenja javnih okupljanja, ove godine će izostati tradicionalno narodno zborovanje u Stričićima i bodljavina bikova za nagradu “Jablan”.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare