16. Augusta 2022.

Kobni njemački torpedo – pronađena olupina prvog američkog razarača koji je potopio neprijatelj

Big Portal

Za otkriće olupine odgovorna je grupa iskusnih britanskih pomorskih istraživača „Darkstar“.

Oduševljeni smo što možemo da objavimo da smo identifikovali olupinu ‘Džejkoba Džonsa’ – prvog američkog razarača koji je potopljen neprijateljskom vatrom. Leži na dubini od 120 metara, oko 90 kilometara od obale Kornvola”, naveo je tim ronilaca na Fejsbuku.

Naglasili su i da nisu uznemiravali lokalitet niti išta sa njega uzeli, kao i da će kontaktirati američku ambasadu da bi se dogovorili oko narednih koraka.

Istraživači su identifikovali moguće lokacije, uz proučavanje istorijskih knjiga i uporedili sa podacima britanske Kancelarije za hidrografiju. Posle dvodnevne potrage uspeli su da pronađu olupinu.

Potonuo za samo osam minuta

„Džejkob Džons“, jedan od šest razarača klase „taker“, napravljen je pre nego što je Amerika ušla u Prvi svetski rat, a na dnu mora leži od 1917. godine kada ga je torpedom potopila nemačka podmornica dok se vraćao sa misije praćenja konvoja ka Brestu.

Prema istorijskim podacima, razarač je potonuo za samo osam minuta. Nije čak ni poslat poziv upomoć, a u smrt je sa sobom odneo 66 mornara.

Odmah nakon pogotka, kapetan razarača Dejvid Bejgli naredio je evakuaciju, a tokom spuštanja čamaca na brodu su počele eksplozije dubinskih bombi, namenjenih za lov na podmornice.

Jedan od oficira Stenton Kalk plivao je u ledenoj vodi između čamaca za spasavanje i pomagao članovima posade da se u njih popnu. Kalk je svoju požrtvovanost platio životom, a posthumno je odlikovan za hrabrost.

Nemačka podmornica „U-53“ izronila je 30 minuta nakon potapanja „Džejkoba Džonsa“, a kapetan Hans Roze spasao je dvojicu teško povređenih američkih mornara i radio-vezom javio američkoj bazi u Kvinstaunu lokaciju potopljenog broda.

Roze je jedan od najuspešnijih podmorničkih kapetana Nemačke carske mornarice i potopio je 79 brodova tokom karijere. Američki razarač je pogodio torpedom sa razdaljine od 2.700 metara, što je bio najdalji uspešni pogodak torpedom tog vremena.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare