16. Novembra 2022.

Kobajagi kafa – koje biljke mogu da zamijene kafu, a zdravije su

Big Portal

„Biljke sa lepim imenima sugerišu na lekovitost, lepo je početi dan sa čajem. Lepo je popiti čaj od miloduha, koprive, ali sa ruzmarinom i žalfijom treba biti oprezan zbog visokog pritiska. Preporučljiva je i nana. Te biljke sadrže esencijalne materije koje nas razbuđuju, a ne sadrže kofein”, rekao je u rubrici Tajne bilja u Jutarnjem programu, narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Napominje da zeleni čaj sadrži kofein, ali je zdrav, pa ko želi da izbaci kafu može da pređe na ispijanje zelenog čaja ujutru. Zeleni čaj je lekovitiji od crnog. Može da se kombinuje sa đumbirom, jasminom, nanom. Pije se posle sedam do osam minuta stajanja.

„Ne treba preterivati sa zelenim čajem, dve do tri šolje je dovoljno. Nije preporučljiv za malu decu zbog kofeina, ali je odličan za studente jer pomaže koncentraciji”, istakao je travar.

Dodaje da se cikorija, vodopija ili konjogriz u našoj tradicionalnoj medicini koriste kao zamena za kafu, odnosno, koren biljke. Poznati naziv za tu zamenu je „divka”.

Takva zamena za kafu je bogata inulinom koji hrani pozitivne bakterije u crevima. Ipak, kako travar upozorava, ne treba da je uzimaju trudnice ili ljudi sa bolesnom žuči.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare