Koalicija "Pod lupom" sumirala utiske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Koalicija “Pod lupom” sumirala utiske

Najmanja izlaznost birača, brojne nepravilnosti

Koalicija “Pod lupom” danas je održala konferenciju za medije na kojoj su se obratili Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose sa javnostima i medijima i Dario Jovanović, projekt menadžer.

Koalicija “Pod lupom” očekuje da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela što hitnije istraže kako bi iskoristio integritet Izbornog procesa te glasova birača te pozdravlja aktivnije učešće tužilaštava i Izborne administracije u suočavanju s problemima koje imamo u Izbornom procesu. Ukoliko moramo sumirati čitav izborni dan juče, možemo govoriti o dvije dobre, dvije loše stvari. Dobre stvari su da su tehnička unaprijeđenja zaista dovela do boljeg izbornog dana. Određene nepravilnosti koje se i dalje nažalost pojavljuju, pojavljuju se u manjem broju slučajeva, osjetno manjem broju slučajeva između 20 i 30 posto manje nego na prethodnim izborima rekao je Jovanović.

Dodao je da je druga dobra stvar što CIK u svojim nastupima zaista pokušava javnosti predstaviti transparentno sve probleme što je veliki napredak i promjena u odnosu na stanje koje su zatekli 2014. godine kada je CIK manje-više pokušavala ignorisati, kako on kaže, probleme i neki način se osjećala prozvanom za ono što politički subjekti i njihovi predstavnici rade na terenu u vidu kršenja Izbornog procesa i krađe glasova birača.

Između ostalog, on navodi da postoje i dvije loše stvari. Prva je vezana za izlaznost.

– Imamo najgoru izlaznost od 2006. godine. Tačnije 2006. godine je bila veća, odnosno 2004. godine na izborima. To je i niža čak izlaznost za 1 posto otprilike 1 posto u odnosu na pandemijsku godinu kada su izbori održani znamo i svi u kakvim uslovima. To je jasna poruka političkim subjektima, prvo da mi nemamo ljudi. Mi smo prvi u Evropi po odlasku mladih u Evropi – kazao je on.

Srpskainfo.

Danas objavljeno

Napao djevojku, ona se odbranila kišobranom

Vanja A

STRAVA U SARAJEVU Maloljetnik izbo vršnjaka nožem

Vanja A

Narednih dana upozorenje na obilne padavine, vjetar i snijeg

Vanja A

Ostavite komentar