Koalicija "Pod lupom": Oko 4.000 birača manje na biračkim spiskovima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Koalicija “Pod lupom”: Oko 4.000 birača manje na biračkim spiskovima

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zabilježila je da je na 142 biračka mjesta na lokalnim izborima u Mostaru oko 4.000 manje birača nego što ih je bilo na centralnom izbornom spisku.

Prema trenutnim informacijama postoji razlika u broju birača sa centralnog izbornog spiska i realnog stanja na terenu.

“Broj birača je manji za oko 4.000 u odnosu na spisak Središnjeg izbornog povjerenstva. U pitanju je 142 od ukupno 150 biračkih mjesta na kojima je razlika uočena”, izjavio je na konferenciji za novinare direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.

Istaknuo je kako nije u pitanju incidentna situacija već nešto što je sveprisutno te da će nakon provjere više informacija javnosti biti dostupno tijekom dana.

Jovanović je opovrgnuo da navedena situacija ima veze s tužbom HDZ-a BiH vezanom za biračke popise.

“Upoznati smo preko medija s kaznenom prijavom HDZ-a i ona se odnosi na razliku u broju birača između 27. srpnja i 5. studenoga, dakle 45 dana prije izbornog dana”, kazao je Jovanović.

Dodao je kako je izborni proces u Mostaru na većini biračkih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom BiH, pratećim pravilima i procedurama.

“Mi ukazujemo na greške, propuste i radimo na njima kako bi se otklonile”, zaključio je Jovanović na konferenciji za medije.

U izborni proces u Mostaru uključena je i Agencija lokalne demokracije (LDA) Mostar čija je predstavnica Dženana Dedić kazala kako daju sve od sebe da građanima i građankama Mostara omoguće da nesmetano obavljaju svoju dužnost i da cijeli izborni proces protekne u najboljem redu.

“Pozivam Mostarce da izađu na izbore, ostvare svoje izborno pravo. Također pozivam sve političke subjekte da poštuju izborni zakon i pravila i da osiguraju svojim građanima da to svoje pravo ostvare”, kazala je Dedić.

Građanima je pozvala da sve uočene nepravilnosti prijave na besplatan broj 080 05 05 05.

Danas objavljeno

Prvi smrtni slučajevi od omikrona u Crnoj Gori

M.

Angeli stiglo pismo iz Njujorka

M.

“Fijatom” sletio sa puta: Vozač teško povrijeđen

M.

Ostavite komentar