Ko su sudije koje drugi put osporavaju 9. januar - Dan Republike Srpske? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ko su sudije koje drugi put osporavaju 9. januar – Dan Republike Srpske?

Ovo je drugi put u protekle tri godine da Ustavni sud proglašava 9. januar kao Dan RS neustavnim.

Ovaj datum je prvi put osporen u septembru 2016. i tada su protiv ove odluke bila dvojica srpskih sudija – Miodrag Simović i Zlatko Knežević, koji je sada predsjednik Ustavnog suda BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana Republike po ko zna koji put uzburkala je strasti u BiH i stvorila krizu. Odluka je donesena na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, koja se održavala u četvrtak i petak, ali nije poznato da li je ona donesena jednoglasno ili je neko bio protiv.

Ono što je poznato da jeste da je na sjednici bilo svih 9 sudija ovog suda, i da se odluke donose većinom glasova.

Ovo je drugi put u protekle tri godine da Ustavni sud proglašava 9. januar kao Dan RS neustavnim. Ovaj datum je prvi put osporen u septembru 2016. i tada su protiv ove odluke bila dvojica srpskih sudija – Miodrag Simović i Zlatko Knežević, koji je sada predsjednik Ustavnog suda BiH.

U ovom sudu, pored Kneževića i Simovića, sjede još dvojica Hrvata, dvojica Bošnjaka i troje stranih sudija.

Zlatko Knežević

Sudija Zlatko Knežević trenutno je predsjednik Ustavnog suda BiH i dolazi iz reda srpskog naroda. Rođen je 1960. u Novom Gradu. Bio je član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske. Dužnost sudije Ustavnog suda BiH obavlja od 2011. Za predsjednika je izabran u maju prošle godine.

Mato Tadić

Sudija Mato Tadić je trenutno potpredsjednik Ustavnog suda BiH i dolazi iz reda hrvatskog naroda. Rođen je u Brčkom 1952. Profesionalnu karijeru je započeo u Osnovnom javnom tužilaštvu Brčko. Od 1991. godine obavljao je dužnost zamjenika republičkog javnog tužioca BiH. Od juna 1999. obavljao je dužnost člana (sudije) Doma za ljudska prava za BiH, a tokom 2003. i potpredsjednika Doma i predsjednika drugog Vijeća Doma. Za sudiju Ustavnog suda BiH izabran je 2002.

Mirsad Ćeman

Sudija Mirsad Ćeman trenutno obavlja funkciju potpredsjednika i dolazi iz reda bošnjačkog naroda. Rođen je 1955. u Miljanovcima u opštini Tešanj. U više navrata bio je član redovnih ili ad hok komisija za ustavna pitanja. Od 2007. pa do dolaska na dužnost sudije Ustavnog suda BiH bavio se advokaturom u Sarajevu. Za sudiju Ustavnog suda BiH izabran je 2008.

Margarita Caca-Nikolovska

Sudija Margarita Caca-Nikolovska trenutno je na funkciji potpredsjednice ovog suda i dolazi iz reda stranih sudija. Rođena je 1950. u Skoplju. Za sudiju Osnovnog suda u Skoplju izabrana je 1978, za sudiju Okružnog suda Skoplje 1987, a kasnije za sudiju Apelacionog suda Skoplje. Kratko vrijeme je bila i sudija Vrhovnog suda Republike Makedonije. Za sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Republike Makedonije izabrana je 1998. i tu dužnost je obavljala do 2008. godine. Za međunarodnog sudiju Ustavnog suda BiH imenovana je 2011.

Tudor Pantiru

Tudor Pantiru je takođe strani sudija. Rođen je 1951. u Baraboi, Republika Moldavija. Radio je kao advokat – član Advokatske komore Republike Moldavije, a obavljao je i funkciju sudije, te predsjednika Okružnog suda Frunze u Kisnau. Od juna 1996. do novembra 2001. obavljao je funkciju sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. U junu 2002. imenovan je na funkciju međunarodnog sudije Ustavnog suda BiH. Takođe, od aprila 2002. obavlja i dužnost međunarodnog sudije Vrhovnog suda Kosova, a od aprila 2005. dužnost međunarodnog predsjedavajućeg sudije Posebnog vijeća Vrhovnog suda Kosova.

Valerija Galić

Sudija Valerija Galić dolazi iz reda hrvatskog naroda. Rođena je 1956. u Splitu. Radila je kao pripravnica u Sekretarijatu za zakonodavstvo tadašnjeg Izvršnog vijeća Skupštine SRBiH, odakle je upućena na sudsku praksu u Opštinski sud I u Sarajevu. Nakon položenog pravosudnog ispita nastavila je da radi u Sekretarijatu za zakonodavstvo kao stručna saradnica, zatim savjetnica i pomoćnik sekretara za zakonodavstvo Izvršnog vijeća Vlade R/FBiH do 1996, odnosno do imenovanja na funkciju sekretara Kancelarije za zakonodavstvo Vlade FBiH. Za sudiju Ustavnog suda BiH izabrana je 2002.

Miodrag Simović

Sudija Miodrag Simović dolazi iz reda srpskog naroda. Rođen je u Foči. Za sudiju Ustavnog suda Republike Srpske izabran je 1998. i na toj funkciji je ostao do 2003, kada je izabran za sudiju Ustavnog suda BiH.

Seada Palavrić

Sudija Seada Palavrić dolazi iz reda bošnjačkog naroda. Rođena je 1954. godine u Tuzli. Za sudiju Ustavnog suda BiH izabrana je 2005.

Đovani Graso

Sudija Đovani Graso rođen je u Kataniji (Italija). Radio je kao istražni sudija u sudu u Milanu, a poslije toga u zakonodavnoj kancelariji Ministarstva pravde, gdje je bio odgovoran za inicijative pravne reforme koje su se odnosile na krivično pravo i evropsko krivično pravo. Od 1986. radi kao profesor na Pravnom fakultetu u Kataniji. Član je Advokatske komore u Kataniji. Sudija je Ustavnog suda BiH od decembra 2016.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar