22. Septembra 2022.

Ko se seća floppy diskova?

Big Portal

Da li je floppy disk zastareo? Apsolutno. Da li ga se rado sećamo? Ne baš, osim u kontekstu nostalgije kada nam zaiskri suza u oku “za tehnološkim dobom što nekad bejaše”, ali čak i tada floppy nije na nekom preterano visokom pijedestalu. Za ogromnu većinu ljudi, orkestar je odsvirao kraj balade za floppy disk, koji nove generacije pamte kao SAVE ikonicu, ali kako prenosi TechSpot, postoji još jedno mesto gde se ova tehnologija i dalje dobro drži.

I dalje je tu

Kapacitet jednog floppy diska iznosi (da ne kažemo iznosio je jer još uvek postoji) 1,44 MB. To je sasvim dovoljno za nekoliko fotografija niže rezolucije, malo više dokumenta (samo tekst, ništa slike), kao i određenu količinu fajlova različite vrste. Za današnje standarde to je smešno malo, ali nekada se floppy ponosno nosio u školu sa zadacima za časove informatike. Sada, floppy je relikt prošlosti, ali ne za svakoga.

vincentbottabv_rJXpNU9Iunsplash.jpg

Koja je svrha?

Naime, Tom Perski, osnivač sajta floppydisk.com se apsolutno ne slaže sa činjenicom da je ovakva vrsta “diska” zastarela i nepotrebna. Štaviše, on na dnevnoj bazi popravlja, reciklira i prodaje floppy diskove za sve one kojima je ovakva tehnologija neophodna. Prema njegovim rečima, ovo su neke od najredovnijih mušterija:

  • Medicina: Radnici u polju medicine su česte mušterije kod Toma, jer mnoge dijagnostičke mašine i dalje koriste floppy diskove za skladištenje nalaza.
  • Aviokompanije: Međutim, daleko najčešći posetioci su radnici u avioindustriji. Prema njegovim procenama najverovatnije polovina celokupne flote putničkih aviona koji su trenutno u upotrebi starija je od 20 godina i koristi floppy diskove za svoje instrumente. Sledeći put kada budete leteli avionom, znajte da možda upravo vaša letelica koristi jedan, ili više, floppy diskova.

Sa druge strane, Japan je “objavio rat” protiv floppy diskova i cela zemlja nastoji da ih u potpunosti izbaci iz upotrebe kao zastarelo sredstvo pohranjivanja podataka zajedno sa kompakt-diskovima i okrene se u potpunosti modernijim metodama za skladištenje podataka. Možda su ipak Japanci u pravu.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare