"Ko se boji provokacija Rusije samo odaje svoju slabost" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ko se boji provokacija Rusije samo odaje svoju slabost”

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je s u Pragu da onaj ko se boji provokacija Rusije samo odaje svoju slabost.

On je to izjavio na konferenciji povodom 20. godišnjice ulaska Poljske, Češke i Mađarske u NATO o dodao da je ponosna, samouverena zemlja, koja ima saveznike, u stanju da se odbrani i da nema čega da se plaši.

Na konferenciji “Naša bezbednost se ne podrazumeva” na opasnost od ruskih provokacija upozoravali su danas pre svega predsednik Poljske Andžej Duda i Slovačke Andrej Kiska, dok je mađarski predsednik Janoš Ader ponavljao da je snaga NATO u jedinstvu i da zato Mađarska prihvata bojazni svojih saveznika kao svoje, premda može imati sasvim drugu procenu njihove težine.

“Onaj ko se boji provokacija samo odaje svoju slabost. Ponosna, samouverena zemlja, u saradnji sa saveznicima, u stanju je da se odbrani i ne treba da se plaši”, kazao je predsednik Zeman na zajedničkoj konferenciji za novinare sa preostala tri predsednika zemalja članica Višegradske grupe.

Na ruske provokacije upozorila je otvarajući konferenciju bivša šefica američke diplomatije iz vremena ulaska Poljske, Češke i Mađarske u NATO 1999. godine Medlin Olbrajt, a njeno mišljenje da ruski predsednik Putin ima za cilj da izazove podele u Evropi i oslabi NATO bezrezervno deli i predsednik Poljske Andžej Duda.

“Niko od vas tu nema sumnje. Svaka ruska provokacija, svaki avion koji zadire u vazdušni prostor nad Baltikom, ili ulazi u vazdušni prostor članica NATO. To su provokacije. Da li da reagujemo? Ako prestanemo da reagujemo uskoro ćemo imati ruske avione nad Pragom, Varšavom, a posle i nad Berlinom. NATO pokazuje da je živ”, kazao je novinarima poljski predsednik.

Slovački predsednik Andrej Kiska izjavio je da se Rusija plaši jedinstva i snage NATO i da zato koristi svo moguće oružje u novom hibridnom ratu, dok je mađarski predsednik Janoš Ader podsetio da je njegova zemlja uvela solidarno sankcije Rusiji iako trpi od toga ekonomske štete, da učestvuje u nadziranju neba baltičkih članica ali da se zaboravlja, kao u današnjoj debati, gde to nije ni spomenuto, da je nužno voditi ;dijalog sa Rusijom.

“Interes Mađarske je da dijalog sa Rusijom bude očuvan a političke tenzije smanjene što je moguće više u što kraćem roku”, kazao je predsednik Ader.

Na konferenciji povodom 20. godišnjice ulaska Poljske, Češke i Mađarske u NATO i 15. godišnjice članstva Slovačke predsednici te četiri zemlje složno su ocenili da je 12. mart 1999. godine, kada su postale članice, značio definitivni pad “Gvozdene zavese” i konačnu sigurnost za Poljake, Čehe i Slovake da njihova zemlja više nije u ruskoj sferi uticaja.

“To je bio realni opipljivi i definitivni dokaz kraja ‘Gvozdene zavese’. Oni koji su nekada stajali na suprotnim stranama barikada Hladnog rata u istoj Alijansi su sada spremni da brane jedni druge”, kazao je Kiska.

Predsednik Poljske Andžej Duda naglasio je da, s obzirom na istorijsko iskustvo Poljske, koja je pred Drugi svetski rat 1939. godine bila u savezu sa Velikom Britanijom i Francuskom, a ta dva saveznika joj nisu pohitala u pomoć kada je napala Hitelrova Nemačka, za Poljake je NATO postao istinska garancija bezbednosti tek kad su u Poljskoj razmešteni saveznički vojnici, pre svega američki.

“U geopolitičkoj situaciji od 2008. godine i sa Rusijom, prvo u Gruziji, a posle u Ukrajini, osećamo da se su vratile ruske imperijalističke ambicije, širenje ruske sfere uticaja, da se vrati stara ruska sfera. Ne moram nikoga da podsećam. Nijedna od naših zemalja ne želi da se u tu sferu vrati”, kazao je poljski predsednik.

Predsednik Miloš Zeman kao glavnu pretnju za NATO istakao je međunarodni terorizam, dok je mađarski predsednik Janoš Ader upozorio da je ključni zadatak sada i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Moramo da budemo jedinstveni i jedinstveno nastupamo. Stabilnost Balkana se vraća u debatama. Mi jedini imamo Balkan kao suseda. Mi smo videli kako se bivša Jugoslavija raspala, videli smo posledice. Ključno je da Balkan bude stabilan kao i njegov ulazak u EU. Tu imamo još puno da učinimo”, kazao je Ader u debati predsednika Višegradske četvorke.

Danas objavljeno

Detalji tuče u Banjaluci: Jedna osoba završila u bolnici zbog rasprave oko reda ispred pekare

M.

Parlament BiH danas o budžetu, Izbornom zakonu…

M.

Kanada razmjestila dva ratna broda u Baltiku i S. Atlantiku

M.

Ostavite komentar