Ko prvi ukrade Benksija, njegov Benksi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ko prvi ukrade Benksija, njegov Benksi

Britanski umjetnik, Endi Link, tvrdi da je Benksijeva skulptura „Pijanac“ koju će aukcijska kuća „Sotbi“ ponuditi ove nedelje na prodaju, ukradena od njega i da se prodaje ilegalno.

Pijanc je Benksijev odgovor na Rodenovog Mislioca, čuvenu skulpturu čoveka zadubljenog u misli, brade oslonjene na ruku. Benksijeva skulptura ima slučno držanje, ali njegov čovek izgleda kao neko ko se posle veće količine alkohola skljokao na stolicu, a na glavi mu stoji saobraćajni čunj.

Ova skulptura je osvanula na malom trugu kraj Šaftsberi avenije u centralnom Londonu još 2004. godine. Naravno, skulptura je postavljena bez bilo kakve dozvole gradskih i urbanističkih vlasti, kao i svi ostali Benksijevi radovi.

Ubrzo, skulpturu je sa postolja „kidnapovao“ Endi Link, umetnik koji predvodi „podzemnu globalnu mrežu aktivista“ “Art Kieda” koji imaju za cilj da „uzdrmaju savremenu umetnost“. Policiji je prijavio svoj pronalazak i tražio otkupninu od Benksija, koji mu je umesto traženih 5.000 funti ponudio dve funte da kupi kanticu benzina i spali skulpturu. Link je odlučio da Pijanca zadrži u svojoj bašti.

U decembru 2015. godine Link je sa svojom ekipom vratio Pijanca na svoju prvobitu lokaciju, ali ga je postavio na klozetsku šolju sa vodokotlićem. Link je, navodno, policiji prijavio da mu je neko odneo skulpturu iz dvorišta dok je bio odsutan.

Kada je aukcijska kuća „Sotbi“ u svom jesenjem katalogu za prodaju dela savremene umetnosti objavila i Benksijevu skulpturu Pijanca, odredivši joj početnu cenu na milion evra, Link se oglasio tvrdeći da je skulptura njegova.

Nadležni u „Sotbiju“ naglašavaju da imaju zakonsko pravo da komad ponude na aukciji i da su kontaktirali nadležne u policiji kao i nadležne u ragistru za nestala umetnička dela.
U podacima o vlasništvu, „Sotbi“ navodi da je delo „preuzeto“, što znači da je Benksi ili njegovi saradnici preuzeli skulpturu od Linka. U katalogu stoji da je „Delo pod nejasnim okolnostima pronađeno u skladištu Art Kieda“.

Benksijevi zastupnici su odbili da komentarišu ovaj slučaj, a policija tvrdi da se o ovoj statui ne vodi bilo kakva istraga.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Povratak Heder Loklir – u mini haljini na premijeri filma

Zeljka

Izvršni direktor kompanije Nike priznao da je ubio tinejdžera – zbog toga ispaštao

Zeljka

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Zeljka

Ostavite komentar