Ko pripada grupi "Tihih prenosilaca"? Oni šire korona virus na potpuno drugačiji način - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ko pripada grupi “Tihih prenosilaca”? Oni šire korona virus na potpuno drugačiji način

Covid-19 je možda najviše zarazan tokom pre-simptomatske faze.

Iako niko ne želi da sebe smatra “super prenosiocem” Covid-19 bolesti,  nova studija je dala podršku ideji da bi “asimptomatski slučajevi” mogli biti odgovorni za polovinu novozaraženih pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izraz “tihi prenos” znači da se virus prenosi preko asimptomatskih ili pre-simptomatskih osoba, i upravo ovi slučajevi su glavni pokretači širenja Covid-19, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedeljak u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD.

Elison Galvani, direktor Centra za analizu zaraznih bolesti Univerziteta Jejl, i njegove kolege koristili su modele prenosa korona virusa da bi odredili u kojoj meri “tihi prenonosnici” doprinose širenju Covid-19.

Studiju su zasnovali na postojećem istraživanju koje pokazuje da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 do 30,8 odsto svih infekcija.

Prema ovim pretpostavkama, tim je otkrio da bi pre-simptomatski slučajevi mogli da izvrše 47 do 48 odsto prenosa, a asimptomatske osobe od 3,4 do 6,6 odsto.

Pretpostavlja se da je Covid-19 možda najviše zarazan tokom pre-simptomatske faze, što je neuobičajeno za respiratornu infekciju.

Tim je otkrio da čak i trenutna izolacija svih simptomatskih slučajeva neće biti dovoljna da bi se širenje držalo pod kontrolom.

Da bi se suzbilo dalje širenje, studija je pokazala da bi bilo neophodno identifikovati i izolovati više od jedne trećine “tihih prenosnika”.

Istraživači su naglasili potrebu za testiranjem i za praćenjem kontakata.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Hrskava i meka u isto vrijeme: Holandska PITA SA JABUKAMA!

Zeljka

Ukusno jelo sa mladim krompirom koje se sprema u JEDNOJ TEPSIJI!

Zeljka

Stvari koje svakodnevno upotrebljavamo, a izazivaju karcinom

Zeljka

Ostavite komentar