Ko nasljeđuje Sasolija na mjestu predsjednika Evropskog parlamenta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ko nasljeđuje Sasolija na mjestu predsjednika Evropskog parlamenta

Maltežanka Roberta Metsola izbarana je danas za predsjednicu Evropskog parlamenta na čijem čelu bi trebalo da bude u naredne dvije i po godine.

Ona je dobila 458 od 616 glasova evropskih parlamentaraca koji su glasali danas u Strazburu.

Roberta Metsola, članica najjače političke grupacije Evropske narodne partije (EPP), je treća žena na mjestu predsjednika Evropskpg parlamenta, a na to mjesto dolazi poslije socijaldemokrate, Davida Sasolija, koji je preminuo prošle nedjelje.

Roberta Metsola, koja je na dan izbora za predsjednicu EP napunila 43 godine, založila se za jačanje uloge Evropskog parlamenta na političkoj sceni EU, ali i jačanje uloge žena u javnom životu.

“Ja sam žena sa malog ostrva u sred Sredozemnog mora. Znam šta znači biti autsajder. Znam i šta ovo znači za svaku djevojku i za svakoga ko se usudi da sanja”, poručila je Metsola nakon izbora.

Izbor Roberte Metsole, članice EPP na mjesto predsjednika Evropskog parlamenta, bio je jasan i prije današnjeg glasanja zbog dogovora koji su EPP i Socijalisti i Demokrate postigle nakon evropskih izbora 2019. godine, kada je usaglašeno da se petogodišnji mandat predsjednika Parlamenta dodijeli na dvije i po godine prvo članu Socijaldemokrata, a zatim predstavniku EPP.

Izbor Roberte Metsole za predsjednicu EP pozdravili su i predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel.

Danas objavljeno

Milanović: Ukrajina nije jedina kriza

M.

Banjalučki osnovci stigli kući sa Jahorine, u hotelu ne odgovaraju na pozive

M.

Skoro 900.000 domova bez struje, pet žrtava oluje

M.

Ostavite komentar