Ko je u pravu: Helikopterski servis RS ili Direkcija za civilno vazduhoplovstvo? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ko je u pravu: Helikopterski servis RS ili Direkcija za civilno vazduhoplovstvo?

Helikopterski servis Republike Srpske nema posebno odobrenje za obavljanje operacija helikopterske hitne medicinske pomoći. Nema ni potvrdu vazdušnih operatera za komercijalne operacije, tvrde u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH.

”Za obavljanje usluga komercijalnog vazdušnog prevoza neophodno je imati AOC – Potvrdu vazdušnog operatera. Helikopterski servis RS nije ovoj direkciji nikada podnio zahtjev za izdavanje predmetne potvrde, niti odobrenja za obavljanje operacija helikopterske hitne medicinske pomoći” – odgovorili su iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BIH.

Iz Helikopterskog servisa Republike Srpske odgovaraju da su nekomercijalni operator u sastavu Vlade RS. Poručuju da svoje usluge, uključujući i usluge medicinskog transporta ne naplaćuju, jer su one su besplatne. Tvrde da Helikopterski servis može da leti bez AOC dozvole, jer se ona odnosi isključivo na komercijalne letove.

”Možda svojim postojanjem ugrožavamo one koji bi da zarađuju na medicinskom transportu, ali BHDCA kao nadležni organ svojim tumačenjima ne bi trebalo da građane Republike Srpske dovodi u zabludu. Dakle, Helikopterski servis Republike Srpske se bavi sekundarnim medicinskim transportom, tj. prevozom od jedne do druge zdravstvene ustanove i to radi besplatno. Želimo da vjerujemo da izjave došle iz BHDCA nisu zlonamjerne, već plod greške imajući u vidu da je ta institucija zvaničnim putem informisana o svim aktivnostima Servisa na ovom polju od samog početka” – odgovorili su iz Helikopterskog servisa Republike Srpske.

U medijima se pojavila i informacija da Helikopterski servis ne posjeduje nijedan helikopter sa dva motora, što je, prema međunarodnim propisima, glavni preduslov za vazdušni medicinski transport.

Iz Helikopterskog servisa RS poručili su i to da je uslugama medicinskog transporta zdravstvena zaštita građana Republike Srpske podignuta na viši nivo. To bi, kažu, trebalo da bude na prvom mjestu ili barem ispred želja onih koji u medicinskom transportu vide šansu da zarade.

BN TV

Danas objavljeno

Olujni vjetar i kiša na Krimu; Bez struje oko 56.000 ljudi

M.

Hiljade ljudi u Šapcu – Građani izašli na ulice

M.

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Ostavite komentar