6. Februara 2020.

Ko je Pit Butidžidž?

Big Portal

On svoju kampanju gradi na ideji smene generacija u Beloj kući.

Do pokretanja svoje kampanje za predsedničkog kandidata u januaru 2019. Butidžidž je bio relativno nepoznat gradonačelnik u državi Indijani, u gradu Saut Bend sa tek nešto više od 100.000 stanovnika, prenosi Njujork tajms.

Školovao se na Harvardu a zatim Oksfordu zahvaljujući stipendiji, a potom je bio obaveštajni oficir u rezervnim snagama Mornarice i konsultant u firmi Mekinsi.

Butidžidž je u politiku ušao početkom 2017. kada se, doduše neuspešno, kandidovao za mesto predsednika Demokratskog nacionalnog komiteta.

Kao najmlađi među demokratskim kandidatima za predsednika SAD, obećava da bi izgradio most ka novoj eri američke politike.

Izdvaja se i kao prvi kandidat koji se zalaže za povećanje broja sudija u Vrhovnom sudu SAD, a pokazao se i kao jedan od najveštijih u prikupljanju sredstava u kampanji.

Prema pisanju Njujork tajmsa, ono po čemu se još Butidžidž razlikuje od ostalih kandidata u trci je i to što je prvi koji se otvoreno deklarisao kao gej, i takođe prvi koji planira da se direktno sa pozicije gradonačelnika preseli u Belu kuću.

Butidžidž se 2018. venčao sa svojim partnerom Čejstenom Glezmanom, nastavnikom iz Mičigena, koji je od tada postao veoma aktivan u njegovoj kampanji, prikupljajući sredstva i nastupajući na događajima širom SAD promovišući Butidžidžovu kandidaturu.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare