Ko je naručio ubistvo Mauzera? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ko je naručio ubistvo Mauzera?

Navršilo se 19 godina od ubistva Ljubiše Savića – Mauzera, ratnog komandanta Garde “Panteri” i nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske. Udruženje veterana ove jedinice danas je održalo mirni protest, uz poruku da ne odustaju od zahtjeva za otkrivanje nalogodavaca ubistva njihovog komandanta. Iako je u postupku dokazano da je…

Navršilo se 19 godina od ubistva Ljubiše Savića – Mauzera, ratnog komandanta Garde “Panteri” i nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske. Udruženje veterana ove jedinice danas je održalo mirni protest, uz poruku da ne odustaju od zahtjeva za otkrivanje nalogodavaca ubistva njihovog komandanta.

Iako je u postupku dokazano da je ubistvo Ljubiše Savića – Mauzera planiralo i organizovalo više lica, kažnjen je samo izvršilac ali ne i inspiratori i finansijeri zločina. Ubica Đorđe Ždrale izdržava dvadesetogodišnju kaznu.

“U zatvoru leži čovjek navodno optužen za izvršenje krivičnog djela. To je pitanje za Policiju i Tužilaštvo, oni treba da odu I ipitaju tog čovjeka ko mu je naredio ubistvo”, kaže predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” Milan Stević.

“Mi vjerujemo da u Republici Srpskoj ima još ljudi koji mogu da otkriju prave nalogodavce ubistva i vjerujemo da ima još onih koji žele budućnost Republici i našoj djeci”, kaže Boško Perendić iz Udruženja “Garda Panteri”.

“To je jedna velika nepravda. Mi smo i danas ovdje da kažemo da ćemo pamtiti Mauzera, on je naša istorijska ličnost, brat, saborac. Njegovo ubistvo nije istraženo i ovdje smo da izrazimo nezadovoljstvo zbog toga”, rekao je predsjednik Boračke organizacije u Bijeljini Miodrag Stevanović.

Mauzerovo ubistvo povezuje se sa ubistvom Srđana Kneževića, zamjenika načelnika CЈB Srpsko Sarajevo, koji je ubijen 7. avgusta 1998. godine u Palama. Istragu o ubistvu Kneževića, koje do danas nije rasvijetljeno, vodio je Mauzer, koji je u to vrijeme bio načelnik Uprave policije Republike Srpske.

“Ubili su više komandanata, ne samo Mauzera. Srđana Kneževića, komandanta ‘Bijelih vukova’, želimo da se rasvijetle i ta ubistva”, kazao je Perendić.

Mauzer je svirepo ubijen u Bijeljini, u svom automobilu, iz zasjede rafalnim pucnjima iz automatske puške. Na mjestu ubistva položeni su vijenci, a parastos je služen na groblju u njegovim rodnim Kovačićima.

BN TV

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar