Ko je najgori? Hrvatska treća. Ali, ima i jedan paradoks - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ko je najgori? Hrvatska treća. Ali, ima i jedan paradoks

Agencija “Eurofound” objavila rezultate istraživanja iz februara i marta, a koje se odnosilo na vakcinaciju u Evropi.

Prema tom istraživanju, kako prenosi hrvatski portal Index, bivše komunističke zemlje, uključujući i Hrvatsku, u kojima je vakcinacija za većinu zaraznih bolesti, poput boginja i dečje paralize, obavezna, imaju visok nivo kolebljivosti prema vakcinaciji protiv koronavirusa.

Hrvatska je po tom istraživanju treća zemlja EU, odmah nakon Bugarske i Litvanije. U Bugarskoj je čak 61 odsto ispitanika izjavilo da je malo verovatno da će se vakcinisati, a u Hrvatskoj je tak broj 43.1 odsto.

To potvrđuju i podaci na terenu, jer je prema Hrvatskom zavodu za javno zdravtsvo do sada u Hrvatskoj utrošeno oko 2,04 miliona doza vakcina, kojima je vakcinisano oko 35 odsto ukupne populacije. Oko 17 odsto je vakcinisano sa obe doze, a oko 17 samo s jednom.

“Eurofoundovo” istraživanje, sprovedeno na uzorku od 47.000 stanovnika EU, otkrilo je izraženu podelu između istoka i zapada kada je reč o procepljenosti, ali i kolebanju po pitanju vakcinisanja.

Razloga za to, kako se navodi, može biti više. Najpre, zaključuju istraživači, što je nepoverenje u vlast veće, to je kolebljivost građana takođe veća. S tim u vezi, poverenje u institucije uglavnom je najniže među siromašnijim postkomunističkim državama, a najviše u skandinavskim zemljama.

U Hrvatskoj su nepoverenju mogle doprineti i odluke Stožera, koje nisu uvek bile u skladu sa naučnim saznanjima, pa su često podilazile vladajućem HDZ-u.

Međutim, paradoks je u tome što je u bivšim komunističkim zemljama vakcinacija protiv brojnih zaraznih bolesti obavezna, i to odavno.

Danas objavljeno

Jak zemljotres pogodio Aljasku

M.

Evropol obavijestio MUP Srbije: Kriminalna grupa namjerava atentat na Vučića!

M.

Vučićeva poruka: Nema povlaćenja! Pobijedićemo ih sve

M.

Ostavite komentar