22. Decembra 2022.

Ko je kralj čipova za telefone?

Big Portal

Analitička kompanija Counterpoint je objavila svoje globalno istraživanje tržišta procesora za smartfone, koje pokazuje da Qualcomm i Apple vode kada je u pitanju brzina procesora, dok je MediaTek i dalje vodeći po tržišnom učešću.

MediaTek je zadržao stabilno tržišno učešće od oko 35-40% tokom prethodnih tromesečja, a sve zahvaljujući uspehu svog Dimensity 9200 čipseta u premijum segmentu i partnerstvu sa najvećim kineskim proizvođačima, kao što su Vivo i Oppo.

Ipak, očekuje se da će ukupno tržište čipova zabeležiti manji zastoj tokom četvrtog tromesečja 2022. godine, zbog smanjenja porudžbina od strane velikih kineskih proizvođača telefona, usklađivanja zaliha, globalnih makroekonomskih uslova i slabljenja kineskog tržišta.

Qualcomm je zabeležio manje povećanje učešća na tržištu, sa 27% tokom trećeg tromesečja 2021. godine na 31% tokom istog perioda 2022.

Kompanijini Snapdragon čipovi su najprosutniji u premijum segmentu telefona, a Qualcomm je nedavno objavio i partnerstvo sa Samsungom za opremanje Galaxy S23 telefona svojim procesorima.

Očekuje se pad Qualcommovog tržišnog učešća tokom četvrtog tromesečja, zbog istih razloga koji su navedeni i u slučaju kompanije Mediatek.

Kada je u pitanju Apple, kompanija je veliki rast na polju čipova imala tokom četvrtog tromesečja 2021. godine i tokom drugog tromesečja ove godine, zahvaljujući objavi novog iPhone 14 Pro modella i drugih telefona iz linije, kao i A16 Bionic čipa.

Očekuje se da će Appleova isporuka čipova zabeležiti rast tokom četvrtog tromesečja 2022. godine.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare