Ko je Džil Bajden: Buduća Prva dama koja ima plaćeni posao - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ko je Džil Bajden: Buduća Prva dama koja ima plaćeni posao

Supruga Džoa Bajdena, koji je u subotu, na osnovu projektovanih rezultata pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD, Džil Bajden (69) dobro je poznata javnosti, budući da je obavljala dužnost tzv. Druge dame od 2009. do 2017. godine, dok je njen suprug bio potpredsjednik SAD.

Buduća Prva dama, profesorka engleskog jezika Univerziteta u Virdžiniji, ujedno će postati i prva Prva dama koja ima plaćeni posao i koja će nastaviti da ga obavlja.

Rođena je 1951. u Nju Džersiju, kao najstarija od pet sestara, a odrastala je u Pensilvaniji.

Za Džoa Bajdena se udala 1977. godine, koji je tada bio udovac sa dvoje djece, a prije njega je bila u braku sa Bilom Stivensom, bivšim univerzitetskim fudbalerom.

Od 1993. do 2008. godine radila je kao profesor engleskog jezika i instruktor za pisanje na koledžu u Delaveru, a od 2009. godine predaje engleski na koledžu u Zapadnoj Virdžiniji.

Posjeduje dvije magistarske titule i doktorat, koji je odbranila 2007. na Univerzitetu u Delaveru.

Ona je i osnivač neprofitne organizacije koja se bavi zaštitom zdravlja dojki, a sa bivšom prvom damom Mišel Obamom osnovala je inicijativu “Joining Forces” koja pomaže vojne veterane i njihove porodice.

Bajden je 2012. godine objavila je knjigu “Don”t Forget, God Bleš Our Troops” zasnovanu na iskustvu njene unuke, koja je odrasla u vojnoj porodici.

Džil Bajden se smatra i najvećom podrškom svom suprugu, sa kojim je u braku više od 40 godina, a ranije je izjavila da ju je sadašnji suprug prosio pet puta prije nego što je prihvatila, prenosi “Ivning standard”.

Ona je pomagala suprugu da podiže sinove iz prethodnog braka, od kojih je jedan preminuo od tumora mozga, a zajedno imaju kćerku koju su dobili 1981. godine.

Džil Bajden za sebe voli da kaže da je doživotni predavač i da “predavanje nije ono što radi, već – ona sama”.

Smatra se jednim od najvažnijih političkih, a prije svega ličnih savjetnika supruga.

Kako navodi “Ivning standard”, bila je skeptična u vezi sa njegovom kandidaturom za predsjedničke izbore 1988. ali ga je podržala u izbornoj trci 2008. godine.

Budući da ne namjerava da odustane od posla predavača, vjeruje se da tako može da modernizuje ulogu Prve dame

TANJUG

Danas objavljeno

Za mladoženju iz SAD platila 12.000 KM, ali se nije udala

M.

U Srpskoj preminulo 25 osoba, 268 novozaraženih

M.

Javila se “četvorka” i pružila podršku protiv Rusije

M.

Ostavite komentar