Ko je Brenton Tarant? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ko je Brenton Tarant?

Bivši instruktor fitnesa, koji je u petak u napadu na dve džamije na Novom Zelandu ubio 49 osoba, Brenton Tarant rekao je da je “običan belac” iz radničke klase

On je kazao i da je bio impresioniran neofašističkom ideologijom tokom raznih putovanja po Evropi.

Taj Australijanac star 28 godina danas je optužen za jedan od najvećih zločina u Krajstčerču, trećem gradu po veličini na Novom Zelandu gde je napao muslimanske vernike tokom molitve.

Tarant je tokom saslušanja na sudu izgledao ravnodušno, a kada je ušao u sudnicu rukom je pokazao znak belih suprematista. Pretpostavlja da ranije nije bio osuđivan tako da nije bio na spisku službe bezbednost Novog Zelanda kao potencijalno opasan građanin sa policijskim dosijeom.

Tarant je odrastao u gradiću Grafton na severu autralijske savezne države Novi Južni Vels, gde je posle srednje škole završio školu za instruktore fitnesa. Radio je od 2009. godine u jednoj gradskoj teretani.

Vlasnica teretane Trejsi Grej rekla je da je Tarant bio vredan radnik ali se promenio posle putovanja po Evropi i Aziji. Prema njegovim objavama na društvenim mrežama, Tarant je izgleda bio i u Pakistanu i Severnoj Koreji.

Tarant je sam rekao da je bio u Francuskoj, Španiji i Portugalu. Bugarske vlasti saopštile su da vode istragu o motivima njegovog dolaska u zemlju u novembru.

Australijanac je takođe bio u jugoistočnoj Evropi. Kratko je boravio na Balkanu u decembru 2016. godine. Tada je, kako je navela agencija Frans pres, autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

Turske vlasti su potvrdile da je Tarant nekoliko puta boravio u Turskoj.

Tarant je neposredno pre napada objavio na društvenim mrežama tekst kao manifest na 74 strana u kojem govori o mržnji.

Australijanac je tekstu naveo da je prvi put planirao napad u aprilu i maju 2017. godine posle boravka u Francuskoj i zapadnoj Evropi. Rekao je da je bio iznenađen “invazijom” stranaca u francuskim gradovima i dodao da je bio očajan kada je u drugom krugu predsedničkih izbora poražena kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

U tekstu pod naslovom “Velika zamena”, Tarant navodi da najviše zamera muslimanima.

Napadač u autobiografskom delu navodi da je imao normalno detinjstvo i mladost. Dodao je da je rasista i fašista i da je Osvald Mozli (Oswald Mosley), koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji jedna od istorijskih ličnosti koja mu je najbliskija po ubeđenjima.

Danas objavljeno

Stiže toplotni talas

M.

Bajden: Posljednja stvar koju Putin sada želi je novi hladni rat

M.

Nastavljena hapšenja u slučaju Memić: Priveden policajac, drugi pod nadzorom

M.

Ostavite komentar