11. Februara 2020.

Ko je Bong Džun Ho, čovjek čiji je film osvojio četiri Oskara?

Big Portal

Njegov “Parazit” je ušao u istoriju kao prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio najprestižniju nagradu za najbolji film. Osim toga on je proglašen i za najbolji film van engleskog govornog područja, a sam Bong je nagrađen Oskarom i za režiju i za najbolji originalni scenario, dakle bio je apsolutni pobjednik 92. dodjele nagrada Američke akademije.

Film, satira o sve većem jazu između bogatih i siromašnih, prethodno je bio i pobjednik festivala u Kanu, a osvojio i “Zlatni globus” i dve “Bafte”.

– Mi nikad ne pišemo da bismo predstavljali naše zemlje. Ali ovo je zaista prvi “Oskar” za Južnu Koreju. Hvala vam – rekao je 50-godišnji Bong, piše AFP.

Kasnije, dok je prihvatao nagradu za najbolji međunarodni film, rekao je na engleskom jeziku, izazivajući smijeh publike: “Da, spreman sam da pijem večeras.”

Radi se o ogromnom uspjehu ne samo južnokorejskog filma, već i svjetske kinematografije koja nije na engleskom jeziku.

Rođen među umjetnicima, bio u zatvoru

Bong je odrastao u umjetničkoj porodici u Seulu – njegov djeda po majci bio je poznati romanopisac, dok su njegov pokojni otac i sve njegove braće i sestre univerzitetski profesori u različitim oblastima uključujući modu i likovnu umjetnost.

Foto: Profimedia

Studirao je sociologiju na Univerzitetu Jonsei, a tokom studiranja je učestvovao u protestima pokreta za uvođenje demokratije 1980-ih. Jednom prilikom Bong je ispričao za medije da je bio uhapšen zbog bacanja molotovljevog koktela za vrijeme demonstracija.

Bio je dio prvog talasa filmskih stvaralaca u Južnoj Koreji, koji je procvjetao nakon pune demokratizacije zemlje, što je otvorilo vrata za kulturni preporod.

Jedan od najpoznatijih južnokorejskih režisera

Bong, koji je poznat po mračnim trilerima, ali i naučnofantastičnim filmovima i mješanjem žanrova, iza sebe ima niz filmova koji su ostvarili uspjeh među publikom i pobrali odlične kritike.

Njegova “Sjećanja na ubistvo” iz 2003. godine bila su zasnovana na stvarnim slučajevima ubistava serijskog ubice, a film je viđen kao alegorija za represivno društvo pod vojnom vladavinom.Godine 2006. snimio je blokbaster “Domaćin” koji je prikazivao nesposobnu vladu koja je bila bespomoćna u vrijeme velike katastrofe. Tog filma su se mnogi sjetili kada je 2014. godine u Južnoj Koreji potonuo trajekt pri čemu je poginulo oko 300 ljudi, uglavnom djece.

Međutim, on je radio i filmove na engleskom jeziku, kao što je “Ledolomac” sa Krisom Evansom, koji prikazuje distopijsku budućnost kada uslijedi novo ledeno doba.

Foto: Profimedia

Njegov talenat je prepoznao i “Netfliks” u čijoj je produkciji rađena još jedna naučno fantastična akcija “Okja” sa Tildom Svinton.

Bonga su brojni holivudski režiseri hvalili i mnogo prije nego što ga je Akademija primetila – nazivajući ga “azijskim Spilbergom”. Sam Kventin Tarantino, takođe “oskarovac”, rekao je da se divi Bongu koji pravi filmove kao “Spilberg na svom vrhuncu”.

Politički i socijalni podtekst

Tokom svoje karijere, Bong se često bavio mračnim i teškim temama, uključujući nasilne zločine, sistematsko ugnjetavanje i klimatsku krizu.

Takođe je otvoreno govorio o suočavanju sa teškom anksioznošću, u zemlji u kojoj je mentalno zdravlje već dugo tabu tema.

– Svi su njegovi filmovi kao sociologija u pokretu, svi njegovi filmovi imaju politički podtekst – rekao je Majkl Hart, sociolog sa Univerziteta u Seulu.

Kako je rekao svi njegovi filmovi su puni socijalnih i političkih kritika, ali one nisu očigledne niti izgledaju kao pridika.

– Malo koji drugi režiser može to da ostvari – zaključuje Hart.

(Blic)Možete da nas pratite i na Facebook strani

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare