Ko ima najbolju zaštitu od krađe? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ko ima najbolju zaštitu od krađe?

Današnji moderni automobili s višim niovima opreme uglavnom imaju zaključavanja bez ključa sa senzorom na ručicama prednjih vrata ili sistemima koji prepoznaju da ste blizu pa otključavaju ili zaključavaju vozilo automatski, ako se udaljavate.

Dovoljno je imati ključ u džepu i ući ćete u svoje vozilo.

Međutim, ovaj oblik komocije i luksuza je stvorio i priliku za modernizovane lopove koji pomoću posebnih uređaja, relejnih kutija, pojačavaju signale ključa i otvaraju vozilo bez problema, pokreću ga i kradu… Kradljivci automobila moraju samo da budu blizu ključa s malim uređajem – i s drugim uređajem blizu vrata automobila. Time se domet signala proširuje za stotine metara – a automobil se lako može otvoriti i pokrenuti. Ključ može da bude bilo gde, na ormariću u kući, uz vas na poslu. Lopovima je dovoljno da je automobil relativno blizu, piše Revija HAK.

Automobile sa zaključavanjem bez ključa još uvek je mnogo lakše ukrasti od vozila s normalnim radio ključem ili ključem na kome morate da pritisnete dugme da bi se vrata otvorila. To pokazuju trenutne studije Nemačkog autokluba (ADAC) na preko 500 automobila. Većina proizvođača automobila jednostavno ne instalira sisteme koji mogu da zaštite od krađe automobila. Kao što pokazuju kontinuirani testovi ADAC-a na 500 automobila sa sistemima bez ključa, gotovo sva vozila mogu da se otvore i odvezu bez ikakvih problema. Samo pet posto proverenih automobila je bilo sigurno, zaštićeno od napada s proširenjem dometa.

Vlasnici automobila sa sistemima bez ključa takođe mogu da postanu žrtve i drugi put: ako policija pronađe i pregleda ukradeno vozilo, te ako nema znakova provale ili druge krađe. To može dovesti do problema u rešavanju zahteva ili sumnje da je vlasnik lažirao krađu kako bi počinio prevaru u osiguranju.

Automobili sa sistemom zaključavanja bez ključa lako mogu da se učine sigurnijim uz digitalnu radio tehnologiju. Ova tehnologija koristi kompjuterske čipove s ultraširokopojasnom tehnologijom (UWB), uz pomoć kojih se iz vremena širenja radio signala veoma precizno može odrediti udaljenost između ključa i automobila. Pri korišćenju UWB tehnologije, automobil ne reaguje na pokušaje krađa relejnim kutijama. Jaguar Land Rover je prvi proizvođač automobila koji je ugradio ovu tehnologiju u nove modele od 2018. godine. Od 2019. godine sve više modela automobila iz VW koncerna je zaštićeno, a to su Audi A3, Seat Leon, Škoda Octavia i Volkswagen Golf 8, ID.3, ID.4, Polo i Caddy. Prvi modeli koji nude istu zaštitu sada su dostupni i kod BMW-a, Genesisa i Mercedesa. Dakle, zaštita se može uvesti kod premium, ali i jeftinijih vozila. Sve je očigledno stvar volje proizvođača i minmalnih tehnoloških korekcija.

Danas objavljeno

Prvi solarni automobil na svijetu kreće u proizvodnju

Vanja A

Polimerizacija farova – šta je to i koliko košta?

Vanja A

Specijalni Porsche 911 započinje svoje istraživačko putovanje

Vanja A

Ostavite komentar