21. Januara 2020.

Ko dobija pozivnicu za Davos, a ko plaća ulaz

Big Portal

Neprofitna organizacija

Svetski ekonomski forum je neprofitna organizacija osnovana 1971. sa sedištem u Ženevi, dok je Davos mesto u kom se tradicionalno održava godišnji sastanak ove organizacije. Osnivač Foruma je Klaus Švab.

Učesnici Foruma

Forum privuče u proseku oko 3.000 ljudi, a trećina njih je iz sveta biznisa (“Koka-kola”, “Goldman saks”, “Aj-Bi-Em”).

Pored biznismena, u Davosu se mogu videti i šefovi država, među kojima je ove godine i Aleksandar Vučić, kao i zvaničnici Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Među redovnim gostima su milijarderi Džordž Soros, Mak Cukerberg, Toni Bler.

Svet muškaraca

Iako broj žena učesnika raste (ove godine će ih biti 24 odsto), velika većina su i dalje muškarci. Takođe, kritičari ukazuju i na starost učesnika, pri čemu muškarci u proseku imaju 54, a žene 49 godina.

Pozivnica

Za odlazak u Davos potrebna je pozivnica. Ipak, ako ste član Svetskog ekonomskog foruma ne morate da je imate ali onda morate da platite – i to najmanje 23.800 evra.

Bezbednost

S obzirom na spisak učesnika, svake godine angažuju se velike snage bezbednosti. Na brojnim fotografijama vide se snajperisti koji u belom, kako bi se stopili sa snegom, paze na učesnike sa krovova.

Bezbednost košta – i to devet miliona švajcarskih franaka (oko osam miliona i 300.000 evra).

Manifest

U susret jubileju objavljen je Manifest Davosa – set etičkih principa kojima bi kompanije trebalo da se vode u vremenu Četvrte industrijske revolucije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare