Ko će voditi EU nakon odlaska Angele Merkel - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ko će voditi EU nakon odlaska Angele Merkel

Odlazak njemačke kancelarke Angele Merkel s političke scene nakon 16 godina neće samo uvesti Njemačku u novo doba, nego i zatresti ravnotežu snaga u Evropskoj uniji.

Njen nasljednik na čelu najveće evropske ekonomije, ministar finansija Olaf Šolc, te francuski predsjednik Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Draghi smatraju se kandidatima za preuzimanje njenog plašta evropskog “monarha”, prenosi Hina.
Niko u ovom trenutku nije sposoban

No, analitičari upozoravaju da niko od njih nije za to u ovom trenutku sposoban, s obzirom na mnoštvo neriješenih izazova s kojima se EU suočava, od internih sporova oko vladavine prava, do rizika od geopolitičke marginalizacije i posljedica Bregita.

Hvaljena zbog čvrste ruke u vođenju EU-a kroz sve krize, Merkel, koja će otići iz politike kada Šolc u ovom mjesecu bude službeno izabran za kancelara, odlazi s pozornice iako je i dalje jako popularna kod kuće i u inostranstvu.

U 16 godina na dužnosti bila je izložena kritikama jer se tvrdoglavo držala svojih planova uprkos protestima partnera, ali i hvaljena što nije popuštala.

  • Angelu Merkel smatra se jednom od najznačajnijih političarki u generaciji, kao de facto vođu Evropske unije i “vođu slobodnog svijeta” – rekao je Sebastian Reiche iz španske poslovne škole IESE.

U nedavnom istraživanju Evropskog vijeća za spoljne odnose (ECFR), 41 posto evropskih građana kazalo je da bi, da mogu, glasali za Merkel. S druge strane, samo ih je 14 posto izabralo Makrona.

No, kritičari ističu da je njena politika “stabilnosti”, koja se sastojala u čekanju da krize prođu i davanju prioriteta ekonomskim interesima čak i u odnosima s Rusijom i Kinom, samo oslabila evropsku integraciju i poticala inerciju.

Njen odlazak mogao bi utrti put drugoj polovini evropskog motora – Makronu – da preuzme kormilo.

(Agencije)

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar