Ko će sve hodati u srpskim cipelama? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ko će sve hodati u srpskim cipelama?

Pirotski “Tigar”, šabački “Leon” i novosadski “KS sejfti” ugovorili su izvoz u Rusiju lovačke, zaštitne radne i medicinske obuće, vredne više od milion evra.

I to za početak. Iako je sa ta tri ugovora izvoz srpske obuće na rusko tržište povećan, očekivanja su veća jer ruski partner mesečno isporučuje 100.000 pari obuće na tržište Ruske Federacije i Zajednice Nezavisnih Država.

Kaže se da čizma glavu čuva. Ruski distributivni lanac “Etalon Centar” odlučio je da je, u ovom slučaju, štiti lovačka, zaštitna radna i medicinska obuća proizvedena u Srbiji, prenosi RTS.

“Sada započinjemo saradnju sa novim kupcima koji će plasirati drugu liniju medicinskog programa koji će se plasirati u apotekama i medicinskim ustanovama. Sa ovom saradnjom očekujemo i širenje prodajne mreže na tom tržištu, što za nas znači rast obima proizvodnje i prodaje”, ističe Slavica Topuzović, menadžer izvoza “Leon”.

Vera Simanić, radnica “Leona” kaže da su do sada radili te papuče za Rusiju, i da uz malo truda i rada ništa nije teško.

Za dan 500 pari obuće

Punom parom rade i novosadski obućari. Dnevno prave oko 500 pari obuće, više od pola prodaju u Češkoj, Italiji, Sloveniji, Nemačkoj i Austriji a sada zaštitnu obuću i Rusiji.

“Najbitnija stvar u samoj obući jeste kalup koji pruža udobnost prilikom nošenja. Druga i veoma bitna stvar jesu materijali koji se ugrađuju. Od tih materijala koža je najbitniji faktor i ono čime možemo da se ponosimo jeste da u Srbiji otkupljujemo sirovu kožu, odnosno srpskog bika koji prerađujemo i vraćamo u naš proizvod”, objašnjava Branislav Gogić direktor “KS Sejfti Novi Sad”.

Da bi se ušlo na rusko tržište, uzorci su morali da prođu testiranja u tamošnjim laboratorijama, da se usklade deklaracije o sastavu i kvalitetu s njihovim standardima, pa tek onda da se ugovori potpišu.

“Ako uzmemo u obzir da je za celu proteklu godinu izvezeno sedam milona evra obuće u Rusku Federaciju, ovo je negde već 15 odsto povećanje u odnosu na proteklu godinu. Ovo što je za sad potpisano od ugovora, to su polugodišnji kapaciteti od juna do decembra. Sledeće godine ide automatsko dupliranje zato što će podrazumevati od januara do decembra”, navodi Nemanja Jovanović, iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

Za oko dva meseca trebalo bi i da još tri srpske firme, dve iz tekstilne industrije i jedan proizvođač dečje obuće, potpišu ugovore s istim ruskim distributerom.

Danas objavljeno

Incident na koncertu grupe “Guns N’ Roses” – mikrofon u oko

Zeljka

Viva magenta – boja koja će oblikovati godinu pred nama

Zeljka

Naučnici na tragu ključa besmrtnosti: Pomaže im jedna meduzica

Zeljka

Ostavite komentar