24. Maja 2019.

Ko će sjesti u “vruću fotelju” Tereze Mej?

Big Portal

Ona je tako podlegla pritiscima njene Konzervativne partije da otvori put da novi lider te stranke i premijer pokuša da prekine zastoj oko Bregzita.

Mejova će ostati na funkciji za vreme unutarstranačkih izbora Konzervativne partije koji traju oko šest nedelja.

U trci za vođstvo naći će se puno kandidata, a bivši ministar inostranih poslova Boris Džonson je favorit na kladionicama, piše “Indipendent”.

Njegovi najveći rivali na evroskeptičnom krilu stranke su bivši ministar za Bregzit Dominik Rab i ministar za životnu sredinu Majkl Gov, navodi list.

Ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart, ministar inostranih poslova Džeremi Hant, ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, ministar zdravlja Met Henkok, ministarka finansija Liz Tras i bivša liderka donjeg doma britanskog parlamenta Andrea Lidsom, takođe bi mogli da budu nasledinci Mejove.

Boris Džonson je podneo ostavku na mesto ministra spoljnih poslova prošlog jula.

On je tvrdio da bi izlazak bez dogovora odražavao rezultat referenduma iz 2016. godine.

Nekadašnji gradonačelnik Londona je nekada bio viđen kao kandidat koji je bio u stanju da dopre do birača do kojih drugi torijevci nisu mogli.

Međutim, njegova zvezda je oslabila među torijevskim poslanicima jer nisu bili impresionirani njegovim učinkom kao ministra spoljnih poslova, piše “Indipendent”.

Dominik Rab, bivši šef kabineta evroskeptika Dejvida Dejvisa, krenuo je svojim putem tako što je postao i potom podneo ostavku na mesto ministra za Bregzit, žaleći se da su ga Mejova i njen glavni savetnik Oli Robins držali po strani.

Rab je impresionirao saveznike Mejove načinom vođenja kampanje za izlazak Britanije iz EU na referendumu 2016. godine, međutim, nije impresionirao i briselske zvaničnike.

Iako je Rab novo lice, njegov relativni nedostatak iskustva mogao bi da “radi” protiv njega, navodi list.

Zajedno sa Džonsonom, Majkl Gov predvodio je pobedničku kampanju “Glasajte za odlazak” na referendumu 2016. godine.

Čak i njegovi kritičari priznaju da je on jedan od nekoliko uspešnih ministara od njegovog iznenadnog povratka u kabinet Tereze Mej 2017. godine, godinu dana pošto ga je otpustila.

Govovo odbijanje da se pridruži drugim zagovornicima Bregzita i podnese ostavku, moglo bi se okrenuti protiv njega među evroskepticima, piše “Indipendent”.

Anrea Lidsom podnela je ostavku uoči evropskih izbora, rekavši da više ne veruje da će pristup koji vlada ima doneti rezultat za koji je narod glasao na referendumu.

Ona uživa snažnu podršku među pristalicama koji zagovaraju Bregzit.

Iako se 2016. zalagao za ostanak u Evropskoj uniji uprkos svojim evroskeptičkim instiktima, Sadžid Džavid je sada oduševljeni pristalica Bregzita spreman za odlazak Britanije bez sporazuma sa EU.

Džeremi Hant koji je podržao održavanje novog referenduma na kome bi se konačno donela odluka o Bregzitu nakon referenduma 2016, sada odbacuje tu ideju i takođe je spreman na odlazak Britanije iz EU bez sporazuma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare