Ko će koga prvi napasti? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ko će koga prvi napasti?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov još jednom je ponovio da Rusija ne pravi nikakve agresivne planove protiv Ukrajine i da ne planira da je napada.

“Ko c´e koga napasti – Rusija Ukrajinu, ili Ukrajina Rusiju? Američki i ukrajinski mediji tvrde da se Moskva spremna na agresiju protiv Kijeva, na napad, a mi tvrdimo da Ukrajina planira agresivne aktivnosti protiv Donbasa, DNR i LNR. To je nijansa koju treba ispravno razumeti i ispravno je tumačiti”, naglasio je portparol ruskog predsednika.

Prema njegovim rečima, Rusija je više puta na najrazličitijim nivoima isticala da ne namerava nikoga da napada i da ne kuje nikakve agresivne planove.

“Apsolutno je pogrešno govoriti suprotno i bilo kakva kretanja ruskih Oružanih snaga dovoditi u vezu sa takvim planovima. To nije tako”, izjavio je Peskov.

On je naglasio da je Moskva zabrinuta ponašanjem Kijeva u pogledu jugoistoka Ukrajine. “Duboko smo zabrinuti upravo provokacijama Oružanih sila Ukrajine na liniji razdavajanja i pripremom moguc´eg vojnog rešenja problema Donbasa”, istakao je portparol.

S tim u vezi, Peskov je naveo da bi Amerika mogla da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu i da tu opciju “ne treba isključiti”, pošto je to vec´ slučaj. “Tamo dolaze vojni savetnici, stižu sistemi naoružanja. Pritom, ne samo iz SAD, vec´ i iz drugih zemalja NATO-a. Sve to vodi ka daljoj eskalaciji”, ocenio je portparol, dodajuc´i da do sada samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika ni na koji način nisu pokretale provokacije.

Istovremeno, upozorio je da neispunjavanje odredbi Minskih sporazuma dovodi do rasta napetosti u Evropi.

Na pitanje ukrajinskog novinara kako Kijev može da dobije garancije bezbednosti od Rusije, Peskov je odgovorio da je “najbolja bezbednosna garancija primena Minskih sporazuma”.

“Odsustvo napretka u primeni Minskih sporazuma je značajan iritans i okidač koji dovodi do povec´anja nivoa napetosti u Evropi u celini, to je činjenica”, konstatovao je portparol Kremlja.

Prema navodima agencije Blumberg, američka obaveštajna služba smatra da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu početkom 2022. godine. Napad bi, navodno, mogao da ide iz tri pravca, između ostalog, i sa teritorije Belorusije.

I šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general Kiril Budanov optužio je ranije Rusiju da je navodno “koncentrisala” više od 92.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i da se „sprema da je napadne“ krajem januara ili početkom februara.

S tim u vezi, Peskov je rekao da tvrdnje da Moskva navodno priprema vojnu invaziju na Ukrajinu mogu poslužiti kao paravan za agresivne težnje Kijeva da problem Donbasa reši vojnim putem. On je istakao da “postoji ciljana informaciona kampanja”, kao i da se za dezinformisanje koriste novinske agencije, kao što je Blumberg, i američki listovi, preneo je Sputnjik.

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar