Ko će i kada utvrditi sukobe interesa u RS? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ko će i kada utvrditi sukobe interesa u RS?

Transparensi internešnel BiH je podnio Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa prijavu protiv novoimenovanog v. d. direktora Željeznica RS Slavka Gligorića jer je Gligorić istovremeno i narodni poslanik.

Međutim, sudeći prema ranijoj praksi Komisije, ali i nedorečenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS, u ovom udruženju nemaju velika očekivanja da će Komisija utvrditi nespojivost ove dvije funkcije.

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Željeznica je istovremeno narodni poslanik, a ima i partijsku funkciju u DNS-u, kažu u Transparensiju, dok zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri ne mogu biti članovi uprave javnih preduzeća, zbog čega su protiv Slavka Gligorića uputili prijavu Komisiji.

Koliko je realno očekivati da će u ovom slučaju Komisija utvrditi sukob interesa, pokazuje ranija prijava Transparensija protiv Dragana Čavića koji je narodni poslanik, predsjednik NDP-a i v.d. direktora Elektrokrajine.

Komisija je obustavila ovaj postupak uz zanimljivo obrazloženje: Da Čavić kao vršilac dužnosti nije „direktor u punom kapacitetu” niti je Elektrokrajina „javno preduzeće u punom kapacitetu” jer posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske.

Komisija je u 2018. godini utvrdila sukob interesa u samo 4 slučaja iako je razmatrano više od 270 predmeta. Ovo dokazuje, kažu u opoziciji, da Komisija postoji samo iz formalnih razloga, dok društvo i javni interes od nje nemaju nikakvu korist.

Upravo zbog ovakve prakse opozicija je nedavno u Narodnoj skupšitni iznijela oštre optužbe na račun predsjednike Komisije Obrenke Slijepčević, na šta je ona odgovorila da se i sama nada izmjenama zakona.

Da je bilo volje, komisija je i u okviru dosadašnjeg zakona mogla bolje da radi svoj posao, odgovara opozicija.

Za sada je međutim teško očekivati da će biti donesen bolji zakon, jer je dosadašnja praksa pokazala da se zakonski i podzakonski propisi najčešće kroje na način da ne ugrožavaju pozicije funkcionera, umjesto da se donose tako da štite javni interes.

BN TV

Danas objavljeno

“Tužilaštvu dostavljena imena funkcionera MUP-a zbog prisluškivanja Vučića”

M.

Srbija: Više od 3.000 novozaraženih, preminulo 20 osoba

M.

Čeka se zvanična potvrda o ruskim vakcinama

M.

Ostavite komentar