Ko će biti novi predsjednik Evropske komisije? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ko će biti novi predsjednik Evropske komisije?

Šest vodećih kandidata za novog predsjednika Evropske komisije učestvovaće u debati koja će se večeras uživo prenositi širom Evrope.

Pred evropske izbore, koji se održavaju od 23. do 26. maja, evropskim glasačima predstaviće se Manfred Veber ispred Evropske narodne partije, Frans Timermans, vodeći kandidat socijaldemokrata, Margaret Vestager ispred Alijanse liberala i demokrata za Evropu, Ska Keler iz grupe Zelenih, Jan Zahradil iz Alijanse reformista za Evropu i Niko Kue ispred Evropske levice.

Kandidati će razgovarati o šest unapred utvrđenih tema počev od migracija, nezaposlenosti mladih u Evropi, klimatskih promena preko poreske politike i konkurentnosti, međunarodne trgovine i uloge EU u svetu do pitanja populizma, demografskog jaza i relevantnosti institucija.

Očekuje se da Evropski parlament nakon inaoguracije novog saziva 2. jula krene u izbor budućeg predsednika Evropske komisije, najvišeg izvrčnog tela EU.

Prema pravilima uvedenim na prethodnim evropskim izborima 2014. godine, vodeće evropske političke grupe nominuju svoje kandidate tzv. vodeće kandidate za mesto predsednika Evropske komisije.

Po pravilu, to mesto bi trebalo da pripadne kandidatu čija stranka osvoji najveći broj mesta u Evropskom parlamentu, pošto ga podrži Evropski savet i izglasa većina poslanika Evropskog parlamenta.

Očekuje se da će konzervativna Evropska narodna partija (EPP) i ovoga puta dobiti priliku da iz svojih redova imenuje predsednika Evropske komisije.

Iako se u EU trenuto vodi debata oko načina i uslova za izbor budućeg predsednika Komisije, očekuje se da bi nemački poslanik i lider grupe EPP-a u Evropskom parlamentu Mafred Veber mogao u novembru da zameni nekadašnjeg premijera Luksemburga Žana Kloda Junkera na mestu predsednika Evropske komisije.

Danas objavljeno

Zaharova podsjetila na 1999. godinu: “SAD i NATO su uništili”

Vanja A

Ruski “Avangard” neuništiv: Japan i SAD ipak prijete?

Vanja A

Pronađeno tijelo na obali Drine

Vanja A

Ostavite komentar