Ko će biti domaćin EURO 2028? - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Ko će biti domaćin EURO 2028?

Evropska fudbalska unija pozvala je zainteresovane saveze da do marta pošalju kandidaturu za domaćina Evropskog prvenstva 2028. godine.

UEFA razmatra mogućnost da za Evropsko prvenstvo 2028. godine broj ekipa sa 24 uveća na 32.

Dok se ne potvrde pravila turnira, informacije o datumima, broju ekipa koje učestvuju i broju utakmica, su privremene“, navodi se u saopštenju.

UEFA će prihvatiti pojedinačne i zajedničke kandidature, ali će samo dve zemlje dobiti automatski plasman.

U slučaju da bude izabrana zajednička kandidatura više od dve zemlje, ne mogu se garantovati automatske kvalifikacije za sve domaćine, a o tome će se odlučivati kada se budu donosile odluke u vezi sa kvalifikacijama.

Evropska kuća fudbala proglasiće kandidature 5. aprila.

UEFA je navela da planira da izabere domaćina do septembra 2023. godine, manje od pet godina do početka takmičenja, koje je zakazano za jun 2028.

Mogući pojedinačni kandidati su Rusija i Turska, koji ne bi morali da izgrade nijedan od 10 stadiona koliko Uefa zahteva. Za finale je potreban stadion kapaciteta 60.000 mesta.

Takođe i Španija bi mogla da se kandiduje, ako se ne prijavi za domaćina Svetskog prvenstva 2030. godine. U taj projekat mogla bi da uđe zajedno sa Portugalom.

Za Evropsko prvenstvo 2028. godine dozvoljene su zajedničke kandidature pod uslovom da su zemlje koje konkurišu geografski blizu“, navodi se u saopštenju evropske kuće fudbala.

Evropsko prvenstvo koje je trebalo da bude održano 2020. godine, organizovano je ovog leta posle odlaganja zbog pandemije korona virusa. Turnir je održan u 11 zemalja, nakon što su Belgija i Irska odustale.

Naredno Evropsko prvenstvo održaće se 2024. godine u Nemačkoj.

Danas objavljeno

Lajović poslao Fučoviča kući, Kecmanović rutinski, Đere se oprostio od Melburna, Hačanov i Beretini se namučili

Zeljka

Jokić dominirao pored Gobera, ali Juta je jači tim, Voriorsi nemoćni, Raspucani Buker

Zeljka

Đoković se vraća u Srbiju!

Zeljka

Ostavite komentar