Ko će biti "dobitnik" budžetskih sredstava za podsticaje preduzeća? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ko će biti “dobitnik” budžetskih sredstava za podsticaje preduzeća?

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dijeliće u budućnosti podsticaje do 390. 000 maraka a za taj novac će moći konkurisati i preduzeća koja imaju samo jednog zaposlenog.

To je jedan od osnovnih uslova definisanih Pravilnikom o dodjeli podsticaja koji je nedavno stupio na snagu. Takođe, firma će morati da ima sjedište u RS te da posluje bez dugovanja za poreze i obaveze prema radnicima.

Novac je najmjenjen za društva iz prerađivačke industrije, te za preduzeća koja se bave vađenjem rude i kamena kao i proizvodnjom i snabdijevanjem električnom energijom bez obzira da li su u privatnom ili državnom vlasništvu.

Novčano će se podržati ulaganje u proizvodne pogone, mašine i opremu, licence i softvere, dok sa druge strane nije planirana podrška za kupovinu vozila za teretni saobraćaj i za sektor vađenja uglja.

“Cilj podsticaja je unapređenje poslovnih procesa i efikasnosti poslovanja radi unapređenja konkurentnosti”, navodi se u pravilniku.

Za podsticaje, privredno društvo će morati da izradi projekat sa poslovnim planom, metodologijom i projektnim aktivnostima a konačni sud daće stručna komisija koja će izvršiti bodovanje i napraviti rang listu.

Nakon potpisivanja ugovora, ministarstvo kontroliše da li se novac troši u skladu sa namjenom.

U Privrednoj komori Republike Srpske očekuju da najveći dio podsticaja bude raspoređen u realni sektor.

“Jako je važno da se kod raspodjele vodi briga o tome da su to preduzeća koja su pokazala i dokazala da su orjentisana na projekte koji se odnose na razvoj proizvodnog procesa, novih tehnologija i stručne radne snage”, kazao je Vladimir Blagojević, portparol komore.

(Capital)

Danas objavljeno

Čak je i Kina zabrinuta

M.

Susret iznad Crnog mora – ruski Suhoj ponovo presreo francuske “miraže”

M.

Osumnjičena za terorizam finansirala muža i članove IS u Siriji

M.

Ostavite komentar