Ko blokira rad parlamenta BiH? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH

Ko blokira rad parlamenta BiH?

Delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neće se pojaviti na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, koju je za ponedjeljak zakazao predsjedavajući Bakir Izetbegović. Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović kazao nam je kako se sjednice ne mogu zakazivati jednostrano. “Izbor delegacije Parlamentarne skupštine BiH…

Delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neće se pojaviti na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, koju je za ponedjeljak zakazao predsjedavajući Bakir Izetbegović.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović kazao nam je kako se sjednice ne mogu zakazivati jednostrano.

“Izbor delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope je važan, ali je također važno i da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predloži kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, kazao nam je Prodanović.

Kako kaže, ako će se istovremeno rješavati obje stvari to predstavlja ohrabrujući potez političara u Bosni i Hercegovini.

“Ako je samo jednostrano, onda nisam baš siguran da će uspjeti”, rekao je Prodanović za Klix.ba.

Delegat SNSD-a i zamjenica predsjedavajućeg Kluba delegata iz srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić Oslobođenju je potvrdila da delegati iz SNSD-a neće doći na zakazanu sjednicu Doma naroda PSBiH.

“Suštinski razlog je to što ništa nije dogovoreno u vezi sa imenovanjem Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Savjeta ministara, tako da nije ispunjen taj zahtjev. Ne može se na silu zakazivati sjednica. Takvi pokušaji djeluju dječije i naivno i ne priliče ozbiljnim ljudima”, rekla je Majkić.

Inače, SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ima četiri od pet delegata, Sredoje Nović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić i Lazar Prodanović.

Peti delegat iz srpskog naroda je Mladen Bosić (SDS).

Sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH neće biti moguće održati ukoliko ne se odazovu delegati iz SNSD-a.

Za ponedjeljak, 24. juna, zakazana je prva hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Podsjetimo da je BiH dat rok da do 24. juna izaberu parlamentarnu delegaciju u Parlamentarnoj skupštini SE.

Poslanici SNSD-a ne odazivaju se ni sjednicama Predstavničkog doma, zbog čega to zakonodavno tijelo takođe ne radi.

Iako ništa ne rade na račune izabranih parlamentaraca redovno stižu plate, čiji iznosi prelaze pet hiljada maraka.

BN TV

Danas objavljeno

SAD stavile Fadila Novalića na crnu listu

Vanja A

CIK: Izbori u Hozićima u nedjelju

Vanja A

Koalicija “Pod lupom” sumirala utiske

Vanja A

Ostavite komentar