7. Augusta 2021.

Književniku Ljubivoju Ršumoviću dodijeljena “Kočićeva nagrada”

Big Portal

Ljubivoje Ršumović, po mnogima vodeći savremeni pjesnik za djecu i mlade druge polovine dvadesetog i prvih decenija dvadeset prvog vijeka, autor je bogatog i žanrovski raznovrsnog književnog opusa koji čine devedesetak pojedinačnih knjiga: pjesama, priča, drama i dramatizacija, te filmskih i radio scenarija.

Čudesnom jezičkom magijom Ršumović uspijeva da doživljaje i vizije pretoči u jedinstvene pjesme koje se pamte, a karakteristične detalje u stvaralačke senzacije najvišeg ranga. Proznim, a naročito pjesničkim djelom, decenijama je najbliži duhovni srodnik brojnih generacija čitalaca, bez obzira na njihovu životnu dob – navodi se u obrazloženju žirija, u sastavu prof. dr Duško Pevulja, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević.

Svojim ukupnim djelom za djecu i odrasle Ršumović se odavno svrstao u sami vrh ne samo savremene, već srpske književnosti uopšte, a to potvrđuju najznačajnije dodijeljene mu književne nagrade i priznanja među kojima izdvajamo tek nekoliko: Nagradu Zmajevih dečjih igara, Brankove nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Vukove nagrade, Dušana Radovića, Branka Ćopića, Miroslava Antića kao i nagrade za književnost Pulja u Bariju i nagrade UNESKO-a za knjigu Bukvar dečjih prava, na svjetskom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju.

– Pjesnik je naglašene komunikativnosti, a pjesničku riječ uzdigao je do zavidnih estetskih visina. U poeziji za djecu uspio je ono što samo velemajstorima pisane riječi polazi za perom: didaktizam je prožeo humornim doživljajem svijeta, zato ga čitaoci doživljavaju ne samo kao pisca, već i kao onoga koji razveseljuje, zabavlja i saopštava, ponekad i opore istine o našem svijetu i vremenu – ističu članovi žirija.

Svoj društveni angažman započeo je na Radio Beogradu, a potom na Televiziji Beograd, gdje stvara nezaboravne emisije Utorak veče – ma šta mi reče, Subotom u dva, te Fazone i fore, edukativnu TV seriju u sto četrdeset dvije epizode i jednu od najgledanijih emisija za djecu u bivšoj Jugoslaviji.

A gotovo dvije decenije na mjestu upravnika pozorišta Boško Buha iz Beograda dao je značajan doprinos razvoju srpske pozorišne scene za djecu i mlade, ali i ogromnu ličnu pomoć ubrzanom razvoju Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Ršumović je objavio i čitav niz značajnih pjesama koje predstavljaju lirske dijaloge i sponu sa istaknutim prethodnicima iz srpske duhovne tradicije kao našim zajedničkim zavičajem.

Naslov jedne njegove knjige glasi Kuća sa okućnicom, koja pored svega ostalog, svojom jezičkom invencijom i raskrivanjem brojnih slojeva jezičkog pamćenja njegovog zavičaja, predstavlja direktnu sponu sa Petrom Kočićem, piscem po kojem je nazvana nagrada kojom je ovjenčan. Svako onaj ko se skućio u jeziku, koji je probijajući zvučni zid vlastitog jezika uvećao njegove izražajne domašaje, nije Kočićev duhovni potomak, već njegova najbliža svojta, medeno ljeto njegovo. Ljubivoje Ršumović pripada toj izabranoj porodici, i to je samo jedan od brojnih razloga koji je opredijelio Žiri da mu dodijeli ovogodišnju „Kočićevu nagradu“.

Foto: V. Lojanica/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare