Književniku Ljubivoju Ršumoviću dodijeljena "Kočićeva nagrada" - BIGportal.ba
Kultura Vijesti

Književniku Ljubivoju Ršumoviću dodijeljena “Kočićeva nagrada”

Žiri Kočićeve nagrade 56. Kočićevog zbora, donio je jednoglasnu odluku da se Kočičeva nagrada za 2021. godinu dodijeli srpskom književnom bardu Ljubivoju Ršumoviću.

Ljubivoje Ršumović, po mnogima vodeći savremeni pjesnik za djecu i mlade druge polovine dvadesetog i prvih decenija dvadeset prvog vijeka, autor je bogatog i žanrovski raznovrsnog književnog opusa koji čine devedesetak pojedinačnih knjiga: pjesama, priča, drama i dramatizacija, te filmskih i radio scenarija.

Čudesnom jezičkom magijom Ršumović uspijeva da doživljaje i vizije pretoči u jedinstvene pjesme koje se pamte, a karakteristične detalje u stvaralačke senzacije najvišeg ranga. Proznim, a naročito pjesničkim djelom, decenijama je najbliži duhovni srodnik brojnih generacija čitalaca, bez obzira na njihovu životnu dob – navodi se u obrazloženju žirija, u sastavu prof. dr Duško Pevulja, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević.

Svojim ukupnim djelom za djecu i odrasle Ršumović se odavno svrstao u sami vrh ne samo savremene, već srpske književnosti uopšte, a to potvrđuju najznačajnije dodijeljene mu književne nagrade i priznanja među kojima izdvajamo tek nekoliko: Nagradu Zmajevih dečjih igara, Brankove nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Vukove nagrade, Dušana Radovića, Branka Ćopića, Miroslava Antića kao i nagrade za književnost Pulja u Bariju i nagrade UNESKO-a za knjigu Bukvar dečjih prava, na svjetskom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju.

– Pjesnik je naglašene komunikativnosti, a pjesničku riječ uzdigao je do zavidnih estetskih visina. U poeziji za djecu uspio je ono što samo velemajstorima pisane riječi polazi za perom: didaktizam je prožeo humornim doživljajem svijeta, zato ga čitaoci doživljavaju ne samo kao pisca, već i kao onoga koji razveseljuje, zabavlja i saopštava, ponekad i opore istine o našem svijetu i vremenu – ističu članovi žirija.

Svoj društveni angažman započeo je na Radio Beogradu, a potom na Televiziji Beograd, gdje stvara nezaboravne emisije Utorak veče – ma šta mi reče, Subotom u dva, te Fazone i fore, edukativnu TV seriju u sto četrdeset dvije epizode i jednu od najgledanijih emisija za djecu u bivšoj Jugoslaviji.

A gotovo dvije decenije na mjestu upravnika pozorišta Boško Buha iz Beograda dao je značajan doprinos razvoju srpske pozorišne scene za djecu i mlade, ali i ogromnu ličnu pomoć ubrzanom razvoju Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Ršumović je objavio i čitav niz značajnih pjesama koje predstavljaju lirske dijaloge i sponu sa istaknutim prethodnicima iz srpske duhovne tradicije kao našim zajedničkim zavičajem.

Naslov jedne njegove knjige glasi Kuća sa okućnicom, koja pored svega ostalog, svojom jezičkom invencijom i raskrivanjem brojnih slojeva jezičkog pamćenja njegovog zavičaja, predstavlja direktnu sponu sa Petrom Kočićem, piscem po kojem je nazvana nagrada kojom je ovjenčan. Svako onaj ko se skućio u jeziku, koji je probijajući zvučni zid vlastitog jezika uvećao njegove izražajne domašaje, nije Kočićev duhovni potomak, već njegova najbliža svojta, medeno ljeto njegovo. Ljubivoje Ršumović pripada toj izabranoj porodici, i to je samo jedan od brojnih razloga koji je opredijelio Žiri da mu dodijeli ovogodišnju „Kočićevu nagradu“.

Foto: V. Lojanica/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

Fauči pozvan na brifing zbog opasnog soja; Kako će se Amerika boriti? “Ključ su djeca”

M.

Palmer: Izbori treba da vrate povjerenje građana

M.

Sud BiH oslobodio srpske policajce optužbi za Srebrenicu

M.

Ostavite komentar