KNEDLE ZA SUPU Stari recept naših baka - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

KNEDLE ZA SUPU Stari recept naših baka

Tajna savršenih knedli konačno otkrivena.

Ovo je stari bakin recept, koji sam pronašao nakon nekoliko godina kopanja i dešifrovanja jedva čitkog rukopisa u jednoj žutoj svesci. Vjerujte mi, neprevaziđene su…

SASTOJCI:

1 jaje

4 kašike ulja

8 kašika griza, pšeničnog

So, biber

PRIPREMA:

Pravio sam ih već nekoliko puta i uvijek sam bio prezadovoljan. Onog trenutka kad sam shvatio čuveni omjer koliko jaje popije postigao sam uspjeh. Za to mi je trebalo skoro mjesec dana istraživanja, ali ne žalim, postigao sam savršen omjer koji ovo jednostavno jelo izdiže na onaj viši nivo.Jaje, ostavite da se zagrije na sobnoj temperature. Za to vrijeme možete popiti kaficu, ili možda čaj.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Taman kad završite jutarnji ritual ispijanja kafe, u manjoj zdjeli viljuškom umutite jaje. Kad počne da pjeni dodajte mu četiri supene kašike ulja (može suncokretovo, mada ja više volim maslinovo) i nastavite da mutite dok se smjesa ne sjedini.Kada ste se već umorili operite onu kašiku kojom ste sipali ulje i dobro je posušite i u smjesu dodajte osam ravnih kašika griza, pšeničnog. Nastavite da miješate. Kad se smjesa sjedini, možda će izgledati malo rijeđa, ali ostavite je da odmori malo, pa će se zgusnuti.

E, sad kad pristavite supu, pileću, juneću ili goveđu pustite je da provri, pa temperaturu malo smanjite. Uzmite malu, što manju kaškicu i umočite u vrelu supu pa lagano vadite male grudvice tijesta i potapajte u ključalu supu. Ja sam koristio one male kašike za kafu i knedle su nakon par minuta izgledale kao da sam ih vadio supenom kašikom. Varijacije su različite… možete ovo raditi i viljuškom, kako biste dobili određenu teksturu – vama na volju. 

U svakom slučaju klinci će biti oduševljeni. A vjerujem i odrasli.

Danas objavljeno

Tri prirodna probiotika koji će pomoći CRIJEVIMA i izbaciti TOKSINE iz organizma

Zeljka

Bakina kuhinja: Jabuke u šlafruku

Zeljka

Sinofarm manje efikasna protiv delta soja, ali štiti od dvije ključne stvari

Zeljka

Ostavite komentar