15. Marta 2022.

Knaus: Evropi prijeti haos

Big Portal

Knaus je, za dnevnik „Klajne cajtung“, rekao da je rat u Ukrajini izazvao ogroman talas izbeglica, koji je, već nakon dve nedelje, prevazišao ukupan broj izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije za vreme sukoba u tom regionu.

Knaus ukazuje da je velika prednost, u poređenju sa migrantskim talasom 2015., što EU stupanje na snagu jedne smernice više ne mora da čeka na odobrenje nacionalnih država.

Međutim, naglašava, potrebno je odlučno delovanje država uz podršku građana.

Knaus kaže da je neophodna organizacija, jer ako se ne uspe u prebacivanju izbeglica u ona područja koja su iskazala spremnost da ih prime, preti ponovo haos.

On kaže da će narednih nedelja milioni ljudi, pre svega preko Austrije i Nemačke, lutati kroz EU u potrazi za smeštajem, ako organizacija ne bude uspešna.

Ukazao je da se aktuelni talas izbeglica ne može porediti sa migrantskom krizom 2015., jer je tada mnogo manje ljudi došlo, i dodao da tadašnji talas predstavlja samo „vežbu“ za ono što predstoji.

Knaus je predložio kako bi trebalo Evropa da reaguje na talas izbeglica.

Prema njegovim rečima, bilo bi korisno uspostaviti štab sa bivšim vodećim političarima i ekspertima za komunikaciju.

S tim u vezi je Knaus predložio Baraka Obamu, ističući da takve političke veličine i izvan EU, mogu apelovati da se izbeglice prime.

U svojoj analizi Knaus naglašava da nijedna država EU trenutno nije pripremljena na ono što je čeka.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare