Knaus: Evropi prijeti haos - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Knaus: Evropi prijeti haos

Evropa mora da se pripremi za drugi najveći migrantski talas posle sedam godina, jer u suprotnom preti haos, upozorava ekspert za migraciju Gerald Knaus.

Knaus je, za dnevnik „Klajne cajtung“, rekao da je rat u Ukrajini izazvao ogroman talas izbeglica, koji je, već nakon dve nedelje, prevazišao ukupan broj izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije za vreme sukoba u tom regionu.

Knaus ukazuje da je velika prednost, u poređenju sa migrantskim talasom 2015., što EU stupanje na snagu jedne smernice više ne mora da čeka na odobrenje nacionalnih država.

Međutim, naglašava, potrebno je odlučno delovanje država uz podršku građana.

Knaus kaže da je neophodna organizacija, jer ako se ne uspe u prebacivanju izbeglica u ona područja koja su iskazala spremnost da ih prime, preti ponovo haos.

On kaže da će narednih nedelja milioni ljudi, pre svega preko Austrije i Nemačke, lutati kroz EU u potrazi za smeštajem, ako organizacija ne bude uspešna.

Ukazao je da se aktuelni talas izbeglica ne može porediti sa migrantskom krizom 2015., jer je tada mnogo manje ljudi došlo, i dodao da tadašnji talas predstavlja samo „vežbu“ za ono što predstoji.

Knaus je predložio kako bi trebalo Evropa da reaguje na talas izbeglica.

Prema njegovim rečima, bilo bi korisno uspostaviti štab sa bivšim vodećim političarima i ekspertima za komunikaciju.

S tim u vezi je Knaus predložio Baraka Obamu, ističući da takve političke veličine i izvan EU, mogu apelovati da se izbeglice prime.

U svojoj analizi Knaus naglašava da nijedna država EU trenutno nije pripremljena na ono što je čeka.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca VSTS

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Nijemci kroje statut ZSO, dokument je tajan; Kako je do toga došlo?

M.

Ostavite komentar