Kluge: 100.000 doza vakcine Fajzer stiže prije nego što je planirano - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kluge: 100.000 doza vakcine Fajzer stiže prije nego što je planirano

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge rekao je da u BiH dolazi više od 100.000 doza vakcine Fajzer i prije nego je planirano.

  • U narednom periodu očekujemo više isporuka da bi se što prije vakcinisale najranjivije grupe – istakao je Kluge u razgovoru sa ministrom zdravstva Federacije BiH Vjekoslavom Mandićem.

Kluge smatra da su vlasti u BiH uradile sve što je u njihovoj moći jer niko nije bio spreman za pandemiju.

  • Zdravstveni sistem u BiH nije kolabirao, kao što je bio slučaj u većim i jačim zemljama. Borba još nije gotova, ovo je maraton koji traje i trebaju nam zdravi zdravstveni i socijalni radnici kako bismo ovo prebrodili – istakao je Kluge, te dodao da bi nove doze vakcina trebale da stignu u BiH za nekoliko dana.

On je napomenuo da je BiH prva zemlja koja je osnovala krizni tim u regionu, što je pohvalio, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Mandić i Kluge, koji boravi u posjeti BiH, u Sarajevu su razgovarali o nastavku i jačanju saradnje u oblasti zdravstva, te o ulozi BiH u planu za zapadni Balkan.

Tokom sastanka je razgovarano o prethodnom periodu borbe sa virusom korona, te nabavci vakcina.

Mandić je ocijenio da je veoma bitna podrška SZO u jačanju zdravstvenog sistema u BiH.

  • Izloženi smo stalnim pritiscima, te mislim da smo sačuvali zdravstveni sistem i da još možemo odgovoriti na ovu situaciju. Potvrdili smo da je neophodna saradnja sa SZO da bismo unaprijedili zdravstveni sistem – rekao je Mandić.

On je napomenuo da će se saradnja nastaviti i na području jačanja mentalnog zdravlja, edukacije suzbijanja zaraznih bolesti i djelovanja u kriznim situacijama.

Danas objavljeno

Grad zasuo Tivat – nestvarni prizori na kraju ljeta

M.

Ubrizgali 840 doza vakcina kojima je istekao rok

M.

U Srpskoj 457 novooboljelih; Preminulo 12 osoba

M.

Ostavite komentar