Klopka za Erdogana? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Klopka za Erdogana?

Izbijanje rata između Turske i Sirije usled pogoršanja situacije u Idlibu bila bi zamka za Ankaru i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ovo je saopštio Glavni odbor turske stranke „Vatan“, prenosi Sputnjik.

“Rat sa Sirijom izoluje Tursku i gura je od strateških saveznika: Rusije, Irana, Iraka i Kine“, saopštio je Glavni odbor te stranke.

“Vatan“ je pozvao Ankaru da sarađuje s Rusijom i Iranom kako bi se rešila kriza u Idlibu, podsećajući da su astanski proces i sporazum iz Sočija istorijski temelji u tom pitanju.

Situacija u Idlibu

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

S tim u vezi oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Sirijska vojska pokrenula je novi artiljerijski napad u Idlibu, a tom prilikom poginuo je jedan turski vojnik, a dvojica su ranjena.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio juče da je predložio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da ostavi Tursku da se sa sirijskim vlastima razračuna „jedan na jedan“. Istovremeno, kako je precizirao, turska vojska je u kontra napadima likvidirala preko 2.100 sirijskih vojnika i uništila 300 jedinica oklopne tehnike i sedam hemijskih skladišta.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da se radi na tome da do susreta Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dođe 5. ili 6. marta.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da su Rusija i Turska na konsultacijama o Siriji u Ankari potvrdile nameru da smanje tenziju kada je reč o kopnenoj borbi sa teroristima.

Izvor: Sputnjik

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar